Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 7 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: perfecte dubbel gebakken aardappelen (smashed potatoes!)

Allemaal verlangen we naar de perfecte gebakken aardappelen aan tafel. Zacht en kruimig van binnen; knapperig van buiten. Wij maken het liefst deze smashed potatoes – oftewel dubbelgebakken aardappelen – naar een recept van de Amerikaanse chef Thomas Keller.

Het geheim? Je bakt de aardappelen twee keer en plet ze lichtjes voordat je ze opbakt. Dit zorgt voor een fluffy binnenkant en een knapperige buitenkant. En da’s natuurlijk precies wat we willen!

Je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken dan salie; tijm of rozemarijn leveren ook weer goddelijke aardappeltjes op. In plaats van koolzaadolie kun je ook eendenvet of ganzenvet gebruiken. Helemaal in de kerst-spirit.

Smash burgers kennen we, maar wat zijn smash cookies?

Culy homemade perfecte gebakken aardappelen
Nancy van Batenburg voor Culy

Dubbelgebakken aardappelen (smashed potatoes) maken

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Meng in een kom de aardappelen met de olie, salie en zout.
  2. Smelt 2 eetlepels boter in een braadslede. Doe de aardappelen erbij en rooster ze 15 tot 30 minuten in de oven (prik er even met een mesje in om te voelen of ze goed gaar zijn). Haal ze uit de oven en laat de aardappelen uitlekken en even afkoelen.
  3. Leg nu elke aardappel op een plat bord en plet ‘m lichtjes met de muis van je hand of de platte kant van een hakmes. De zijkanten moeten openbarsten, maar de aardappel moet wel zoveel mogelijk heel blijven.
  4. Verwarm nog wat koolzaadolie in een braadpan op medium-hoog vuur. Voeg de aardappelen en 12 ongepelde knoflooktenen toe en bak tot de aardappelen aan beide kanten bruin en krokant zijn. Verwijder de overgebleven olie en voeg twee eetlepels boter toe om de aardappeltjes te laten glanzen.
  5. Serveer de smashed potatoes met wat overgebleven salie en zout.

Meer gebakken aardappels:

Smashed potato gebakken aardappel
Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.