Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 5 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Van varkenshaas tot vis of vegan: de lekkerste hoofdgerechten voor kerst

Wat wordt hét pronkstuk dat we met kerst op tafel gaan zetten? Of je nu klassiek voor vis of vlees gaat, of liever een vegetarisch of vegan hoofdgerecht serveert: opties genoeg. We hebben ze in één handig overzicht gezet.

Wij bieden je alle inspiratie voor een overheerlijk hoofdgerecht! Je hoeft alleen maar te klikken op de links hieronder voor de lekkerste recepten. Enne… je mag er ook best meerdere tegelijk maken hoor. Maak de porties dan gewoon wat kleiner en noem het shared dining.

De lekkerste hoofdgerechten voor kerst

Klassiek met kerst is de varkensrollade, varkenshaas, beenham of een mooi stukje wild (hert of eend). Maar koken met minder gewild vlees, zoals bavette of kalfswangen is ook eens tof én duurzamer. En voor wie een enorm braadstuk op tafel wil zetten, is er natuurlijk nog de kalkoen, de porchetta of de pineapple-honey glazed ham.

Hoofdgerechten met vlees

varkenshaas kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Hoofdgerechten met vis

Liever een wat lichter hoofdgerecht? Dan is vis altijd een goede keuze. Van een groot stuk zalm op z’n Aziatisch of juist gemarineerde gerookte zalm: eigenlijk kun je heel veel kanten op. En ook coquilles blijven natuurlijk favoriet met kerst.

kabeljauw met beurre blanc en prei
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Vegetarische hoofdgerechten voor kerst

Vegetarische hoofdgerechten zijn er genoeg te verzinnen! Van feestelijke terrines tot aan hasselback pompoen, steaks van groenten, gratin of toffe, gepofte groenten uit de oven (lekker met zelfgemaakte kruidenboter!). Leef je uit.

Terrine van rode biet en geitenkaas
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Veganistische hoofdgerechten voor kerst

De laatste jaren is er ook steeds meer vraag naar veganistische hoofdgerechten voor kerst. Maak bijvoorbeeld een spannende risotto met bier en paddenstoelen, geroosterde koolrabi met sesamdressing of een vega(n) pastei. Ook goed om te weten: sommige vegetarische hoofdgerechten hierboven kun je ook heel makkelijk vegan maken door zuivel of kaas te vervangen door een plantaardig alternatief.

Geroosterde koolrabi
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer voor kerst?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.