Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Diner 9 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Bloemkool uit de oven van Jamie Oliver

Koud hè? Gelukkig helpt Jamie Oliver je de koude maanden door met het lekkerste eten. Bijvoorbeeld met dit recept voor een hele geroosterde bloemkool uit de oven, met zoete uien, ansjovis, olijven en witte wijn. Het recept komt uit zijn laatste boek Jamie Kookt Italië (cadeautip!).

Jamie: “In dit spectaculaire gerecht staat de fantastische, tikkeltje lompe bloemkool in de spotlights. Geef deze groente net zo veel liefde en aandacht als je aan vlees geeft, want dat levert een fantastisch bijgerecht of voorgerecht op, of serveer hem als hoofdgerecht met brood, rijst of pasta.”

Bloemkool uit de oven van Jamie Oliver

Bloemkool uit de oven met zoete uien, ansjovis, olijven en witte wijn

Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel de uien, snijd ze in vieren, trek de rokken los en doe deze in een ovenbestendige, diepe pan van 20  cm op matig hoog vuur. Voeg 1 eetlepel olijfolie en de ansjovis toe en bak ze onder regelmatig roeren terwijl je de knoflook pelt en in plakjes snijdt.

Kneus de olijven, maar laat de pit zitten, en roer ze met de knoflook door de ui. Blijf 2 minuten roeren, giet de wijn erbij en voeg naar wens de saffraan toe.

Snijd de onderkant van de bloemkool en maak met een scherp mes voor­zichtig een diep kruis in de steel. Verwijder alleen de verlepte buitenste bladeren; laat de rest zitten.

Zet de bloemkool op de steel in de pan en sprenkel er 1 eetlepel olie over. Schep een lepel van de ui en het kookvocht over de bloemkool, breng aan de kook en zet de pan 1 uur en 30 minuten in de oven, of tot de bloemkool gaar is (prik er een scherp mes in om te checken). Bedruip hem tijdens het bakken twee keer met kookvocht.

Til de bloemkool voorzichtig uit de pan, zet hem op een schaal, schep de zachte ui, olijven en wat van het zalige kookvocht erover en snijd hem in plakken. Enjoy!

Calorieën: 260 kcal, vet:9 g, verz. vet: 1,4 g, eiwit:8,6 g, koolhyd.: 17,2, suiker: 13 g, zout: 0,8 g, vezels: 6 g

Jamie Kookt Italië

Jamie Kookt Italië – uit het hart van de Italiaanse keuken ligt nú in de digitale boekhandel voor € 29,99 euro of bestel je online.

Meer lekkere bloemkool recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.