Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 23 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gepofte knolselderij met hazelnootpesto en hangop

Als er een hulpgroep voor knolselderij-verslaafden is, mag je ons daarvoor opgeven. Het állerlekkerst: gepofte knolselderij, die we hier maken met hazelnootpesto en hartige hangop. Het kost wat tijd, maar heel weinig moeite. Een heerlijk vegetarisch recept voor elke knolselderij-aficionado.

Dit lijkt misschien een ingewikkeld recept, maar dat is het echt niet. Begin wel op tijd: de hangop moet zo’n 4 uur uitlekken en de knolselderij moet zo’n 1,5 uur poffen in de oven. Maar dan maak je écht wat lekkers en verrassends.

En trouwens: die hazelnootpesto, die is dan weer zó klaar.

knolselderij poffen

Voor de hartige hangop

Begin met de hangop: die moet zo’n 4 uur ‘uithangen’.

Meng de yoghurt met het zout en schep het in een schone theedoek (liefst eentje die zonder wasverzachter is gewassen) die je in een vergiet hebt gehangen. Zet het vergiet in een bakje en draai de theedoek dicht. Zet dit zo 4 uur opzij, tot je een dikke hangop hebt.

Culy Homemade: knolselderij shoarma van de bbq

gepofte knolselderij met hazelnootpesto
Nancy van Batenburg voor Culy

Voor de gepofte knolselderij met hazelnootpesto

Dan verder met het poffen van de knolselderij. Verwarm daarvoor de oven voor op 190 graden.

Leg twee lange stukken aluminiumfolie kruislings op elkaar.

Snijd de grove onderkant van de knolselderij en een plak van de bovenkant. De schil mag je laten zitten.

Zet de knolselderij in het midden van het aluminiumfolie. Leg er een snuf zeezout op, het laurierblaadje, gevolgd door een flinke klont ongezouten roomboter. Pak de knol helemaal in en zet ‘m in de hete oven.

Laat de knolselderij in 60 tot 90 minuten poffen, tot ‘ie mooi zacht is (wij houden meestal 90 minuten aan, afhankelijk van de grootte van de knolselderij. Laat ‘m daarna nog een tijdje afkoelen in zijn jasje van aluminiumfolie, zodat alle sappen in de knolselderij blijven.

Ondertussen kun je de hazelnootpesto maken. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Kneus daarna 2/3e van de hazelnoten in een vijzel, voeg de knoflook toe en meng tot een gladde pasta. Voeg de peterselie en basilicum toe en vijzel net zolang tot je een mooi, groen geheel hebt. Giet de olijfolie erbij en roer tot een pesto. Breng op smaak met peper en zout.

Alles klaar? Snijd nu de schil van de gepofte knolselderij. Die laat heel makkelijk los, dankzij het poffen. Snijd de knol eerst in 4 parten en snijd die in plakjes.

Maak het bord op. Begin met een bedje van de hartige hangop en verdeel wat kleine hoopjes hazelnootpesto over het bord. Leg de plakjes gepofte knolselderij in het midden en maak af met de achtergebleven hazelnoten. Druppel tot slot nog wat olijfolie over het bord.

Culy Homemade: geroosterde knolselderij met honing & rozemarijn

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.