Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 22 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Vis op z’n Aziatisch: gegrilde zalm met sticky tamarindesaus

De recepten die Jennifer Joyce deelt in haar nieuwe boek My Asian Kitchen schitteren van de pagina’s af. In het boek deelt ze heerlijke Aziatische recepten, zowel traditioneel als modern. Zoals dit recept voor gegrilde zalm met sticky tamarindesaus. Gebruik een mooi groot stuk vis en dien het op tijdens een etentje, bijvoorbeeld met kerst.

Jennifer: “Tamarinde is mijn nummer één-met-stip-ingrediënt voor sauzen en glazuur. Geen calorie in te vinden en de zoetzure smaak verveelt nooit.

Ik ontdekte een fantastische tamarindesaus in Bangkok: naam jim jaew, een chili-knoflook-tamarindesaus. Ze geven het daar graag bij kai yang-kip. Ook heerlijk bij een stukje gegrild vlees of groente. Het velletje van de zalm zorgt voor een natuurlijke barrière tegen de hitte van het grillen en zorgt ervoor dat de vis niet uitdroogt.”

gegrilde zalm met tamarindesaus

Gegrilde zalm met sticky tamarindesaus

Verhit de olie in een kleine steelpan en fruit de knoflook 2 tot 3 minuten. Voeg de tamarinde, 100 ml water, de vissaus, chilivlokken, palmsuiker en sojasaus toe, laat 5 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur.

Steek de barbecue aan of verhit een grillpan. Lepel wat tamarindesaus over de vis en bestrooi met de peperringetjes.

Gril de zalm 7 tot 8 minuten op het vel, op lage, directe hitte (met de kap erop als je de barbecue gebruikt). Laat de vis in de kern wat roze blijven, het is lekkerder als de vis mals en sappig is, en niet te gaar en droog. Het vel kan een beetje blijven plakken aan de grill, maar dat is niet erg; we eten het niet op.

Trek het vel van de zalm en leg de vis op een schaal. Bestrooi met de verse kruiden en de resterende rode peper. Serveer met de resterende tamarindesaus en gestoomde rijst.

Noot van de auteur:

Andere vlezige vissoorten, zoals heilbot, rode poon en zeewolf, doen het ook prima in dit recept. Serveer de vis met een frisse salade van komkommer en sjalotten, met een dressing van rijstazijn en met een mespunt zeezout.

My Asian Kitchen van Jennifer Joyce

My Asian Kitchen van Jennifer Joyce (Good Cook) ligt in de (digitale) boekhandel voor € 24,95 euro. 

Meer lekkere recepten met zalm:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.