Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Recepten 19 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Geroosterde, ingelegde knolselderij met een zoete chilidressing van Ottolenghi 

Als je ons zoekt, vind je ons waarschijnlijk met onze neuzen in het nieuwe kookboek van Ottolenghi: Flavour. Want wát een heerlijk boek heeft deze kookgod weer afgeleverd! Om dat te vieren is het deze hele week Ottolenghi-week op Culy. Stay tuned voor meer recepten, interviews en kooktips. Wij delen alvast een recept met je uit de nieuwe Ottolenghi: geroosterde, ingelegde knolselderij met een zoete chilidressing.

De nieuwe Ottolenghi: Flavour

In zijn boeken Plenty en Plenty More was Ottolenghi al volop met groenten bezig en zijn nieuwe boek Flavour past perfect in dat rijtje thuis. Samen met co-auteur Ixta Belfrage legt Yotam Ottolenghi de focus op groenten, zijn vertrouwde Ottolenghi-smaken én de gepeperde smaken uit de Zuid-Amerikaanse keuken.

Yotam belooft een revolutionaire aanpak die groenten naar een hoger plan brengt. Want als er iemand kan toveren met groenten, is het Ottolenghi wel. Wij zeggen: riemen vast en kom maar door met die smakelijke veggies!

Yotam Ottolenghi en Ixta Portrait
Bron: © Jonathan Lovekin

Selderij in twee verschillende gedaanten

Yotam: “Dit is een gerecht van selderij in twee verschillende gedaanten – langzaam geroosterd en ingelegd – wat zorgt voor een contrast in textuur en een complexe smaak, waardoor de selderij het middelpunt kan zijn bij een groentefestijn.

U kunt de dressing een dag van tevoren maken, maar meng de geroosterde chilipeper en knoflook pas vlak voor het serveren. U krijgt meer ingelegde chili dan u nodig heeft, maar u kunt hem 3 dagen in de koelkast bewaren en hij is erg lekker op sandwiches en tosti’s, of door een salade gemengd. Als u niet de hele knol wilt inleggen, gebruikt u een halve knol en roostert u de andere helft.”

Recept uit Flavour van Ottolenghi
Bron: Flavour - Ottolenghi / Jonathan Lovekin

Zo maak je dit recept

Doe alle ingrediënten voor de ingelegde knolselderij met 20 gram zeezoutvlokken in een grote mengkom en zet hem minstens 2 uur apart, roer af en toe terwijl u de rest van het gerecht bereidt. U kunt dit maximaal 3 dagen van tevoren doen en de ingelegde knolselderij in de koelkast bewaren.

Verhit de zonnebloemolie voor de zoete chilidressing in een kleine pan op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als hij heel heet is de knoflook, chilipeper en steranijs toe en bak alles 2-2 ½ minuten, roer om de plakjes knoflook los van elkaar te houden tot de knoflook krokant en bleek goudbruin is (ze kleuren nog na als u ze uit de olie heeft geschept, dus laat ze niet te lang bakken).

Giet de inhoud van de pan in een zeef die u op een schaal heeft gezet om de olie in op te vangen. Zet de gebakken knoflook en chilipeper apart tot u gaat serveren. Houd 80 ml van de aromatische olie apart voor een ander gerecht. Meng de overgebleven 40 ml olie met alle overige ingrediënten voor de dressing.

Verhit de oven tot 200°C. Leg de geroosterde parten knolselderij met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat ze al bestreken zijn met de bakolie en de selderijkaramel, bestrijk ze als dat niet zo is met wat olijfolie en een beetje ahornsiroop of honing. Rooster ze in de oven in circa 20 minuten goudbruin.

Schik de selderijparten op een grote schaal en bestrooi ze met wat zeezoutvlokken. Roer de apart gehouden gebakken chilipeper en knoflook door de dressing en schep deze over en rondom de selderij. Schep 200 gram ingelegde knolselderij, zonder de inmaakvloeistof, met de knoflook en limoenschil over de selderijparten. Garneer met de bosui en Thaise basilicumblaadjes en serveer.

Ottolenghi Flavour

Flavour – heel veel groente, nog meer smaak – van Yotam Ottolenghi (Fontaine Uitgevers) is nú te koop voor € 32,- euro. 

Meer recepten van Ottolenghi: