Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 1 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Hasselback pompoen met maple syrup en chilipeper

Dit wordt je nieuwe favoriete manier om pompoen te bereiden! Want in dit recept doen we dat effe een tikkie anders dan anders. Ooit gehoord van Hasselback aardappels? Wij maken Hasselback pompoen. Een gerecht dat er mooi uitziet maar vooral héél lekker smaakt.

We zagen deze Hasselback pompoen ooit bereid worden in een video van Bon Appétit. Sindsdien staat het al op ons lijstje om een keer zelf te maken. Waarvan akte. Met dit recept tover je iets op tafel dat er supertof uitziet, makkelijk te maken is en vooral waanzinnig lekker is. Ook leuk om op tafel te zetten met Halloween.

Hasselback pompoenrecept
Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze Hasselback pompoen

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snijd de pompoen over de lengte in tweeën, dus dwars door het steeltje. Wees voorzichtig en snijd de pompoen desnoods eerst aan één kant in en volg dan met de andere. Schep daarna de zaadjes eruit.

Schil de pompoenhelften met een dunschiller. Leg ze op een bakplaat met de snijkant naar beneden en wrijf ze in met olijfolie. Bestrooi ze daarna met zout en peper en zet ze in de voorverwarmde oven. Ze moeten daar ongeveer 15 minuten in.

De ultieme test: prik met een mesje in de hals van de pompoen: voelt de pompoen nog stevig, maar kun je het mesje er wel makkelijk in en uit trekken? Dan is ‘ie precies goed. Kijk uit dat je de pompoen niet te zacht bakt: dan kun je ‘m straks moeilijk insnijden.

Maak ondertussen alvast het glazuur. Breng daarvoor de maple syrup, boter, azijn en de ringetjes chilipeper in een sauspannetje aan de kook. Laat een minuut of 7 bubbelen, tot het glazuur een mooi laagje achterlaat op een houten lepel. Verwijder de chilipeper, maar bewaar die voor de presentatie. Laat het pannetje op héél zacht vuur staan.

Mr. Vino goes Halloween: wat drink je bij pompoen?

Haal de pompoenen uit de oven (maar laat de oven aan staan). Leg twee satéprikkers aan weerszijden van de pompoen. Die gaan ervoor zorgen dat je de pompoen niet per ongeluk helemaal doorsnijdt. Gebeurt dat wel, ook geen ramp: je legt de helften gewoon tegen elkaar aan en doet alsof er niets is gebeurd.

Snijd de pompoen dan over de lengte voorzichtig in, alsof je plakjes afsnijdt. Zo diep mogelijk, maar net niet tot de bodem. Probeer zo veel mogelijk inkepingen te maken.

Stop de laurierblaadjes tussen de inkepingen en zet de pompoen terug in de oven voor ongeveer 10 minuten. Bestrijk de pompoenen daarna met de glazuur en zet ze weer 10 minuten terug. Herhaal dit proces gedurende 45 tot 60 minuten, tot je Hasselback pompoen goudbruin en gaar is.

Serveer met de ringetjes chilipeper en nog wat zoutvlokken. Lekker met een Bockbiertje erbij!

Hasselback pompoen recept

Meer lekkere herfstrecepten met pompoen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.