Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 26 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: rodekoolsteaks met pastinaakcrème en kruidkoek-croutons

Deze rodekoolsteaks zijn een makkelijk en lekker vegetarisch hoofdgerecht voor kerst – maar ook op een gewone doordeweeksedag bereiden we dit makkelijke gerechtje met plezier. Lekker met een romige pastinaakcrème en snelle croutons van kruidkoek.

Je kunt de rodekoolsteaks natuurlijk ook lekker op aardappelpuree serveren of een zoete aardappelpuree. Maar geloof ons: die pastinaakcrème ga je nog veel vaker willen eten!

Rodekoolsteaks
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Rodekoolsteaks met pastinaakcrème

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de rode kool van boven naar beneden in plakken van ongeveer anderhalve centimeter dik. De restjes rode kool kun je bijvoorbeeld gebruiken in een lekkere coleslaw.

Leg de steaks op de bakplaat en bestrijk ze met een beetje olijfolie. Strooi er wat peper en zout overheen en leg de takjes rozemarijn erop. Bak de rodekoolsteaks 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Open de oven na 20 minuten en strooi dan de kruimels van de oudewijvenkoek (of kruidkoek) over de steaks. Laat ze nog een minuut of tien meebakken, maar houd even in de gaten of het niet te hard gaat.

Maak ondertussen de pastinaakcrème. Schil en snijd de pastinaken in stukken van ongeveer 2 centimeter. Kook ze in een minuut of 15 gaar in een pan met kokend water en een snuf zout. Giet de pastinaken af en doe ze terug in de pan. Voeg de room, melk en boter toe en pureer alles met een staafmixer tot een gladde pastinaakcrème.

Schep de pastinaakcrème op de borden. Leg de rodekoolsteaks op de crème. Rits de rozemarijnnaaldjes van de takjes en verdeel ze over de steaks. Bestrooi met peper & zout, de gedroogde chili en de kruidkoek-croutons. Leg er nog een takje verse rozemarijn op voor een feestelijk effect.

Druppel tot slot een klein beetje olijfolie over de borden.

Rodekoolsteaks
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy