Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 30 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: risotto met bier, paddenstoelen & pindakruim

Heb je weleens risotto met bier gemaakt? Echt doen, want wat met wijn kan, kan dus ook met bier. Het geeft een volle, rijke smaak aan de risotto. Heerlijk in combinatie met paddenstoelen, edelgist en pindakruim.

Edelgist kun je kopen bij winkels als Holland & Barrett, natuurvoedingswinkels en bij Albert Heijn. Het wordt vaak gebruikt als vegan vervanger van kaas, maar wij vinden het gewoon ontzettend lekker spul. Vooral ook door de popcorn.

Vergeet de wijn: maak eens risotto met bier, sake of…?

Risotto met bier
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Risotto met paddenstoelen en bier

  1. Laat de sjalot en de gehakte knoflook in een grote pan met een plens olijfolie een minuut of 10 zachtjes bakken. Zet ondertussen in een andere pan de bouillon op.
  2. Doe de rijst bij de sjalotten, roer goed door en zet het vuur wat hoger. Laat de rijstkorrels onder regelmatig roeren ‘roosteren’ tot ze eruit zien als glanzende parels. Blus af met het bier en roer.
  3. Zodra het bier is verdampt, kun je de bouillon in etappes gaan toevoegen. Voeg steeds twee grote soeplepels bouillon toe aan de rijst en roer regelmatig. Het duurt ongeveer 20 tot 30 minuten om de risotto te garen.
  4. Toast ondertussen de edelgist in een middelhete koekenpan tot je ‘m begint te ruiken. Schep eruit, veeg schoon met een stukje keukenpapier en verhit wat olijfolie in dezelfde pan.
  5. Voeg de in plakjes gesneden knoflook toe en de paddenstoelen en bak op hoog vuur even bruin. Dit moet je mogelijk even in etappes doen, want bij paddenstoelen is de regel: op hoog vuur en niet te veel in één pan (anders gaan ze koken in plaats van bakken).
  6. Hak de helft van de paddenstoelen grof en roer ze door de risotto. Bewaar de andere helft ter garnering.
  7. Zodra de risottorijst gaar is, zet je het vuur uit. Leg een grote klont boter op de risotto, leg een deksel op de pan en laat 10 minuten staan. Roer daarna goed door, proef en breng op smaak met zout en peper.
  8. Stamp de pinda’s in een vijzel tot een fijn kruim.
  9. Serveer de risotto met de achtergehouden paddenstoelen. Bestrooi rijkelijk met de edelgist en het pindakruim. Lekker met een biertje erbij.
Risotto met bier
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.