Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: geglaceerde beenham met Bourbon

Beenham is een allemansvriend: eigenlijk iedereen lust het wel. Maar we gaan niet voor een droge hap: een sappige, geglaceerde beenham willen we, met de heerlijke smaken van honing, mosterd, kruidnagel en nootmuskaat. En vooruit, we voegen nog een scheutje Bourbon toe. Omdat het Kerstmis is.

Rond de feestdagen kun je bij elke supermarkt wel een mooi klein beenhammetje kopen. Van een kilo kunnen ongeveer 6 personen eten. Maar je kunt natuurlijk ook bij je slager een fikse beenham bestellen, van twee kilo. Verdubbel de hoeveelheden van de ingrediëntenlijst hiernaast en je zit goed.

Deze geglaceerde beenham kun je ook al prima van tevoren maken. Houd de saus apart en giet ‘m pas vlak voor het serveren over de ham.

Nog een tip: je kunt de Bourbon achterwege laten als je wilt.

klassiek kerstmenu

Zo maak je deze geglaceerde beenham:

Haal de beenham ongeveer een halfuurtje voordat je ermee aan de slag gaat, uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 150 graden.

Snijd de bovenkant van de beenham in met een ruitenpatroon. In principe zal er weinig vet op zitten, dus het is niet per se nodig voor het uitbakken, maar het staat zo mooi. Snijd niet te ver door, maak oppervlakkige sneetjes: eerst verticaal en daarna diagonaal.

Meng in een kom de mosterd met de honing, nootmuskaat en kruidnagel. Voeg voorzichtig de Bourbon toe (als het mengsel te vloeibaar wordt, mag je de rest van de Bourbon achterwege laten). Wrijf de ham hier helemaal mee in.

Wrijf de ham daarna in met de bruine suiker.

Zet de geglaceerde beenham in de voorverwarmde oven. Hoe lang hij precies moet garen, ligt aan het gewicht. Voor deze beenham van een kilootje hebben we 40 minuten aangehouden.

Gebruik eventueel een vleesthermometer om de kerntemperatuur te meten. Voor varkensvlees geldt dat het vlees 63 graden moet zijn om mooi rosé te zijn. Wil je ‘m nog iets meer gaar hebben? Bij 66 graden is je hammetje medium-well done.

Gooi de vleessappen niet weg, maar doe ze in een sauspannetje en breng aan de kook. Kom je niet aan de 120 ml? Vul dan aan met kippenbouillon. Voeg de rest van de ingrediënten voor de saus toe en laat even sudderen tot de saus is ingedikt. Glaceer je beenham vlak voor het opdienen met de saus en snijd er plakjes van.

geglaceerde beenham kerst

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.