Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Pompoen met roodlof, hazelnoten & rozemarijn van Gill Meller

Misschien heb je ‘m al zien liggen in de boekhandel: het prachtige nieuwe kookboek van Gill Meller, getiteld Time. Gill is chef-kok bij River Cottage in Engeland en schreef eerder al zo’n ander mooi kookboek: Gather. In Time neemt hij je mee door alle momenten op de dag waarop we in de keuken te vinden zijn. Én door de seizoenen. Zoals in dit recept voor pompoen met roodlof, hazelnoten & rozemarijn.

Gill: “Bij simpel koken gaat het erom dat je de balans tussen smaak en textuur begrijpt en hoe deze componenten op een bord zullen samenwerken. Als je maar drie of vier ingrediënten gebruikt, kun je je nergens verstoppen, dus alle ingrediënten moeten erin zitten met een reden, of je moet ze weglaten.

Deze herfstsalade maakt dit punt een stuk duidelijker, op een uitvoerbare, plezierige manier. Ik heb stevige stronken roodlof gebruikt, maar je kunt ook parten radicchio gebruiken, een van mijn andere favoriete bittere blaadjes.”

Pompoen met roodlof van Gill Meller

Pompoen met roodlof, hazelnoten & rozemarijn

Maak eerst een pompoenpuree. Zet een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe aan de pan, gevolgd door de ui, twee derde van de knoflook en alle pompoen. Breng op smaak met wat zout en peper. Bak regelmatig roerend 10 tot 12 minuten en schenk de groentebouillon erbij. Laat 15 tot 20 minuten met een deksel op de pan koken, tot de pompoen gaar is.

Haal de pan van het vuur en laat 5 tot 10 minuten afkoelen. Schep de pompoen, de ui en de knoflook in een blender; zorg ervoor dat je daarbij niet te veel vocht toevoegt, want de puree moet lekker dik zijn. Pureer glad, breng de puree op smaak met zout en peper en zet apart.

Verhit een grote, zware grillpan op heel hoog vuur. Leg de stronken roodlof in de pan, besprenkel met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met zout en peper. Gril de roodlof 8 tot 10 minuten aan beide kanten, tot hij aan de buitenkant geroosterd en in het midden gaar is.

Verhit de rest van de olijfolie in een kleine pan op middelhoog vuur. Voeg de rest van de knoflook, de rozemarijn en de hazelnoten toe. Bak 3 tot 4 minuten, tot de knoflook zacht maar niet verbrand is. Breng op smaak met zout, haal van het vuur en zet apart.

Schep de pompoenpuree op een grote, warme serveerschaal. Leg de gegrilde roodlof erop en garneer met de warme, zoute, knoflokerige hazelnoten.

Time van Gill Meller

Time van Gill Meller van uitgeverij Good Cook ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 29,95.

Meer fijne herfstrecepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.