Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 16 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Vegan hoofdgerecht: geroosterde koolrabi met sesamdressing

Wie kerst zegt, zegt… gebraad. Maar wie zegt dat een kerstgebraad altijd uit vlees moet bestaan? Als deel van Culy’s vegan kerstmenu bedachten wij een recept voor een hele geroosterde groente als gebraad. De grote hoofdrol in dit recept wordt gespeeld door een groente waarvan je misschien nog niet wist hoe lekker die is: koolrabi.

Het grote werk aan dit recept is geduldig wachten tot de koolrabi’s in de oven garen. En verder is er echt helemaal niks aan! We promise.

Geroosterde koolrabi
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de groente als gebraad

Verwarm de oven voor op de hoogste grillstand (300 graden indien mogelijk, de oven die wij gebruikten gaat tot 250)

Leg de koolrabi’s op een met bakpapier beklede bakplaat en laat een uur in de oven heet worden. Als het goed is, zijn ze nu ongeveer voor de helft zwart. Draai na een uur de koolrabi’s om en zet nog eens 45 minuten in de oven tot de koolrabi’s volledig zwartgeblakerd zijn.

Maak ondertussen de dressing van tahini. Meng daarvoor alle ingrediënten in een kommetje en zet apart. Snijd ook de chilipeper fijn.

Haal uit de oven en laat even afkoelen. Wacht ook niet té lang, want hoe heter de koolrabi’s, hoe makkelijker je ze kan ontdoen van hun zwarte vellen.

Haal het zwarte van koolrabi’s weg met behulp van een mesje. Een beetje zwart mag je nog zien, dat zorgt net voor een leuk tijgerstreep-effect.

Nu ga je het bordje opmaken. Trek met de achterkant van een lepel een cirkel van het tahinimengsel in het midden van het bordje. Leg daarop één, twee of drie koolrabi’s in (afhankelijk van de grootte).

Druppel olijfolie over de koolrabi’s. Hou je flesje olie zo dicht mogelijk bij de koolrabi terwijl je druppelt, zodat de koolrabi de olie goed kan opnemen. Doe er evenals wat grof zeezout over.

Maak af met een beetje gerookt paprikapoeder, een beetje za’atar, de rode chilipeper, de jalapeno en de verse peterselie.

Geroosterde koolrabi
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer kerstrecepten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.