Gestoofde kalfswangen

Culy 30 nov 2017 Recepten

Voer voor Vrienden: Het menuboek voor zorgeloze etentjes door Eva Posthuma de Boer is zojuist verschenen. Een heerlijk kookboek vol fijne recepten. Wij mogen alvast een lekker gerecht uit dit boek delen: gestoofde kalfswangen.

Eva: “Kalfswangen moet je bij de slager bestellen. Vraag de goede man meteen om de wangen voor je schoon te maken, dat is namelijk een gedoetje. Groot voordeel van dit al: in tegenstelling tot velerlei andere soorten stoofvlees, lukken kalfswangen altijd! Het vlees valt uit elkaar van zachtheid, de donkere jus erbij is zalig.”

Zo maak je de gestoofde kalfswangen

Hak de wortelen, uien, knolselderij in grove stukken, en pel en hak de teentjes knoflook fijn.

Zet de grootste pan die je hebt op het fornuis. Smelt de boter, bak de groentes en de knoflook kort aan, en schep uit de pan. Zet het vuur hoog, en laat de kalfswangen aan alle kanten dichtschroeien. Doe de tomatenpuree erbij, bak aan om te ontzuren. Voeg de groentes toe, en blus het geheel af met de rode wijn en de kalfsfond.

Breng aan de kook, zet het vuur laag, en laat met het deksel op de pan een uurtje of 5 stoven. Dit kan ook in de oven, ofwel in de pan, of goed afgedekt met aluminiumfolie in een ovenschaal, op 120 graden. Het vlees is gaar als je het met twee vorken makkelijk uit elkaar kunt trekken.

Haal het vlees en de groentes uit de pan, en kook de jus in tot er ongeveer een derde over is. Afhankelijk van het aantal stukken wang verdeel je het vlees in porties. Leg die in de jus. Doe het deksel op de pan en laat rusten.

Zet de pan voor het serveren op een heel zacht vuurtje om op te warmen.

Gestoofde_kalfwangen

Fotografie Lieke Heijn & Pim Janswaard / Cameron studio – Styling Lieke Heijn – Foodstyling Yvonne Jimmink

Voer voor Vrienden: Het menuboek voor zorgeloze etentjes ligt nu in de (digitale) boekwinkel voor € 24,99.

Voor 4 personen:

  • 2 wortelen
  • 4 witte uien
  • 200 gram knolselderij
  • 3 tenen knoflook
  • 300 gram boter
  • Ca. 1500 gram kalfswangen, schoongemaakt
  • 140 gram tomatenpuree (2 blikjes)
  • 600 ml rode wijn
  • 600 ml kalfsfond
Reageer op artikel:
Gestoofde kalfswangen
Sluiten