Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 19 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Mosselsoep met garnalen, saffraan en zeekraal van Janny van der Heijden

We willen allemaal wel gezond koken, maar we willen vooral lékker koken (are we right?). Janny van der Heijden leert je in haar boek ‘Slim koken’ hoe je gezonde en slanke recepten op tafel zet (ja, ook als je druk bent) zonder in te leveren op smaak. Zoals deze heerlijke mosselsoep.

Het Heel Holland Bakt-jurylid ontwikkelde voor haar nieuwe boek 50 slimme recepten, doorspekt met persoonlijke tips. Janny’s filosofie: slim koken betekent dat je alles mag eten wat je lekker vindt, zolang je maar gebalanceerd eet en je de hoeveelheden in de gaten houdt. Een voorbeeld daarvan is deze mosselsoep met garnalen, saffraan en zeekraal.

> Ook leuk: Gerechten met een herinnering: mama’s soufflé van Janny van der Heijden

Mosselsoep van Janny van der Heijden
Bron: Slim koken

Mosselsoep met garnalen, saffraan en zeekraal

Een romige goudkleurige soep met heldergroene zeekraal, zachtroze garnalen en mooie blanke mosselen. De doek in de zeef of het vergiet is bedoeld om eventuele onzuiverheden in het kookvocht van de mosselen achter te houden.

Spoel de mosselen schoon. Tik geopende exemplaren kort tegen het aanrecht en gooi ze weg als ze zich niet direct sluiten. Breng de mosselen aan de kook in de witte wijn. Laat ze met gesloten deksel in ongeveer 5 minuten open koken en schud de pan regelmatig om.

Leg de schone theedoek in een vergiet en zet het geheel op een pan of kom. Pel en snipper de ui. Fruit de uisnippers ongeveer 5 minuten op laag vuur in de boter. Laat niet kleuren.

Giet de mosselen met vocht door het vergiet (met de doek) in de pan of kom. Laat uitlekken.

Voeg de visfond of bouillon met de saffraandraadjes en de slagroom bij de uisnippers in de pan en laat ongeveer 8 tot 10 minuten zachtjes koken.

Haal de mosselen uit de schelpen. Voeg het opgevangen kookvocht van de mosselen en de zeekraal toe aan de bouillon en kook de ‘zeegroenten’ in enkele minuten beetgaar. Voeg de mosselen toe en warm door. Voeg de garnalen pas op het allerlaatste moment toe.

Verdeel over vier borden. Lekker met geroosterd brood.

Slim koken van Janny van der Heijden

Slim koken – 50 gezonde en slanke recepten – van Janny van der Heijden (uitgeverij Nijgh & van Ditmar) is nu te koop voor € 20,-.