Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 30 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: pompoen risotto met bitterkoekjes

Wist je dat pompoen en bitterkoekjes een match made in heaven zijn? Combineer ze ook nog eens met romige risotto en je hebt een feestmaal, waarvan je ogen bij de eerste hap gaan glimmen. Wat knapperig gebakken salie maakt deze pompoen risotto helemaal af.

Wij gebruikten voor dit recept zachte amaretti, maar je kunt ook knapperige bitterkoekjes gebruiken. Die voegen nog net iets meer textuur toe, wat ook erg lekker is.

Handig om te weten: voordat je aan de pompoenrisotto kunt beginnen, moet je nog even de pompoenpuree maken. Maar dat duurt nog geen 10 minuten.

pompoenrisotto met bitterkoekjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy Nancy van Batenburg voor Culy

Pompoen risotto met bitterkoekjes

Maak eerst de pompoenpuree en zet opzij.

Verhit wat olijfolie en een klont boter in een pan (het kan in een ruime koekenpan of een soeppan, wat je prettig vindt) op laag vuur. Laat hierin de sjalot, knoflook en chilipeper bakken tot de sjalot mooi zacht is, ongeveer 10 minuten. Laat niet kleuren.

Zet ondertussen de bouillon op.

Voeg de rijst toe aan de sjalotten en draai het vuur iets hoger. Roer goed door en bak de rijst tot de korrels mooi glazig zijn, als kleine parels. Blus af met de witte wijn.

Roer tot de wijn is opgenomen door de rijst. Doe het laurierblaadje in de pan. Voeg daarna steeds twee grote soeplepels van de bouillon toe aan de rijst en roer. Herhaal dit net zolang tot de bouillon op is. Je moet een mooie, romige risotto voor je zien, maar de korrels mogen nog al dente zijn. Het hele proces duurt waarschijnlijk 20 minuten.

Roer, als de risotto klaar is, de pompoenpuree door de rijst. Zet het vuur uit, vis het laurierblaadje uit de pan en leg een grote klont boter op de risotto. laat de risotto 5 minuten met rust.

Verhit ondertussen een klein laagje olijfolie in een pannetje en bak daarin de blaadjes salie tot ze beginnen te bruinen. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Je merkt dat de blaadjes bij het afkoelen knapperig worden.

Gooi de olie niet weg, maar bewaar ‘m voor het opdienen.

Terug naar de pompoen risotto. Roer wat citroensap door de rijst en eventueel ook al wat Parmezaanse kaas. Proef even of de risotto nog wat zout nodig heeft.

Schep de pompoen risotto op de borden en verdeel de gefrituurde salieblaadjes eroverheen. Verkruimel de bitterkoekjes of amaretti boven de risotto. Maak af met wat van de salie-olie en eventueel nog wat extra Parmezaanse kaas.

Vergeet de wijn: maak eens risotto met bier, sake of…?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.