Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 5 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: romige polenta met paddenstoelen en tijm

Een simpel maar lekker en vegetarisch avondmaaltje: romige polenta met paddenstoelen en tijm. Zie je ergens van die mooie gemengde paddenstoelen liggen? Neem ze mee en maak er dit gerecht mee: daarin komen ze helemaal tot hun recht.

Tip: vervang de boter door olijfolie of vegan boter voor een veganistische versie.

Vegetarische polenta met paddenstoelen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Polenta met paddenstoelen

Zet een grote pan op het vuur en voeg 1,5 liter water toe, samen met het bouillonblokje en twee tenen knoflook. Breng aan de kook en zet daarna het vuur laag, zodat het water pruttelt. Voeg de polenta rustig toe, onder voortdurend krachtig roeren met een garde, om klontjes te voorkomen. Blijf daarna nog zeker vijf minuten roeren, tot het mengsel begint in te dikken.

Zet de temperatuur nog lager en leg een deksel op de pan. Laat de polenta afgedekt nog zo’n 15 minuten koken en roer regelmatig.

Maak de paddenstoelen schoon en scheur ze in grove stukjes. Zet een ruime koekenpan op hoog vuur (paddenstoelen hebben de ruimte nodig, anders gaan ze koken in plaats van bakken – dus bak ze eventueel in twee keer), voeg wat olie toe en doe de paddenstoelen in de pan. Voeg de takjes tijm en de twee overige geplette tenen knoflook toe en bak in 3 tot 5 minuten goudbruin.

Voeg een beetje boter toe aan de paddenstoelen voor de smaak (laat dit weg als je het gerecht vegan wil houden) en knijp er een beetje citroensap over uit.

Haal de pan van het vuur. Breng de paddenstoelen verder op smaak met wat zout.

Voeg de amandelmelk toe aan de polenta en breng de polenta op smaak met zout en peper. Als het goed is, heb je nu een romige, gladde polenta die vrij vloeibaar is. Vis de knoflooktenen uit de pan.

Schep de polenta op de borden (wacht niet te lang, want dan stijft ‘ie op) en verdeel de gebakken paddenstoelen en tijm eroverheen. Maak af met wat geraspte citroenschil, de amandelen en een beetje gedroogde chili.