Spannende crispy Peking tofu (een vegan variant van Pekingeend)

Het kookboek ‘Vegan East’ van Milou van der Will staat boordevol spannende veganistische recepten met een Aziatisch tintje. Het boek bevat 80 oosterse vegan gerechten, bomvol smaak, die ook nog eens razendsnel op tafel staan. Wij delen een verrassend recept uit het boek met je, voor crispy Peking tofu.

Iedereen kent wel de beroemde Chinese Pekingeend: knapperige, sappige eend in een flensje, met komkommer, lente-ui en hoisinsaus. Milou van der Will laat in haar boek Vegan East zien dat je daar ook heel goed een toffe vegan versie van kunt maken, met tofuvellen.

Ze maakt ook de Chinese pannenkoekjes zelf, daarvoor vind je een recept in het boek. Maar je kunt de pannenkoekjes ook kant-en-klaar vinden in het vriesvak bij de Aziatische supermarkt.

Milou heeft de oosterse kookkunsten afgekeken van haar Indische opa en vader. Die combineert ze in haar boek met creatieve experimenteerdrift en een plantaardig voedingspatroon. En dat levert dus hele toffe gerechten op.

Milou: “Ergens in een donker hoekje van de toko vind je plastic verpakkingen met semi-gedroogde tofuvellen. Dat klinkt niet sexy, ziet er verre van aantrekkelijk uit, maar onderschat die oude vellen niet. Met de juiste behandeling maak je er iets heel lekkers van. De vegan variant van Pekingeend, bijvoorbeeld.”

Crispy Peking tofu
Bron: Vegan East

Crispy Peking tofu

Maak eerst de saus door de rijstwijn met de ahornsiroop, sojasaus, vijfkruidenpoeder en knoflook in een steelpan te mengen met een garde. Verwarm de saus en laat ongeveer 15 tot 20 minuten zachtjes koken. Laat enigszins afkoelen.

Haal de tofuvellen uit de verpakking en leg ze boven op elkaar op een snijplank. Vis de lelijkste eruit, rol op en leg er een knoop in. Gebruik het geknoopte vel als kwast. Doop de kwast in de saus en smeer de tofuvellen een voor een rijkelijk in met de saus. Je maakt een soort lasagne van tofuvellen. De saus mag op. Leg de ‘kwast’ tenslotte in het midden, vouw de zijkanten naar binnen, en rol de stapel strak op.

Snijd de rol in 4 stukken. Leg ze op een bakpapiertje in een stoompan. Stoom in 10 minuten gaar. Laat uitlekken op keukenpapier.

Verhit een koekenpan met 4 eetlepels olie. Bak de tofurolletjes in 5 minuten aan beide kanten bruin en krokant. Ze horen echt crispy te zijn. Snijd in hapklare reepjes. Serveer met hoisinsaus, komkommer en de lente-ui in een lentepannenkoekje.

Vegan East

Vegan East van Milou van der Will (uitgeverij Good Cook) is nu te koop voor € 25,95. 

Meer veganistische recepten:

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Spannende crispy Peking tofu (een vegan variant van Pekingeend)
Sluiten