Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Diner 12 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Culy Homemade: kerstige eend met sinaasappel

Er gaat toch werkelijk niets boven gebakken eend met een knapperig korstje. Gemarineerd in Chinees vijfkruidenpoeder en sinaasappelsap geef je er een feestelijke draai aan, perfect voor je kerstmenu!

Dit recept gaat uit van 6 personen: reken ongeveer een halve eendenborst per persoon. Je kunt een dag van tevoren beginnen met het marineren van de eend.

Zo bereid je de eend

Begin minstens een uur van tevoren. Snijd met een scherp mes ruitjes in het vetlaagje op de eendenborst, van ongeveer een halve centimeter diep. Wrijf de eend in met vijfkruidenpoeder en marineer in een diepvrieszak in het sap van de sinaasappels.

Leg ze een uurtje in de koelkast – liefst langer – en haal ze ruim voordat je ze gaat bakken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

Verhit een heel klein beetje olie op medium tot hoog vuur in een koekenpan (je hebt maar heel weinig nodig, omdat de eend een laagje vet bevat) en leg de eendenborsten erin, op de kant van het vet. Bak ze ongeveer tien minuutjes en draai de eendenborsten halverwege om. Je wil dat het vet krokant is uitgebakken en dat de eend vanbinnen mooi rosé is.

Haal de eend uit de pan en laat rusten in een stukje aluminiumfolie. Bestrooi daarna met peper en zout en snijd met een scherp mes in plakjes.

Lekker met perfect gebakken aardappeltjes en wortels met sinaasappel en honing. Serveer er eventueel nog een saus bij, zoals een lekkere jus of cranberrysaus.

Eend met sinaasappel en vijfkruidenpoeder

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.