Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: hele geroosterde romanesco met beurre noisette en pistache

Deze hele geroosterde romanesco met beurre noisette, yoghurt en zaden is een heerlijke (en makkelijke!) vegetarische maaltijd waar je weinig omkijken naar hebt. Romanesco is het groene broertje van de bloemkool: een prachtige groente, die je lekker in zijn geheel kunt roosteren in de oven. 

Zodra wij ergens een romanesco tegenkomen, nemen we ‘m mee. Deze beauty smaakt namelijk nét even wat anders dan zijn grote broer. En het is altijd leuk daarmee af te wisselen natuurlijk. Geen romanesco in de buurt? Gebruik dan een gewone bloemkool voor dit recept.

Wat is er lekker bij zo’n hele geroosterde romanesco? Beurre noisette natuurlijk! En pistache, korianderzaad, yoghurt en lekker veel citroen. Wij smeren de romanesco voor dit recept in met een laagje beurre noisette, waardoor de pistsache en korianderzaadjes goed blijven plakken.

Opgepast: omdat boter een lage verbrandingsgraad heeft, moet je de romanesco tussentijds wel even afdekken met aluminiumfolie. Anders wordt het korstje te bruin. Wil je dit voorkomen? Gebruik dan ghee (geklaarde boter) in plaats van bruine boter. Ook heel lekker en beter bestand tegen de hitte.

Geroosterde romanesco met beurre noisette
Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze hele geroosterde romanesco

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd een stuk van de stronk en de bladeren van de romanesco af, zodat ‘ie rechtop kan staan. Kook de romanesco vijf minuten in een grote pan kokend water met een snufje zout en een partje citroen (ongeveer een kwart). Haal de kool voorzichtig met een schuimspaan uit het water en laat even uitlekken en afkoelen (6 tot 8 minuten).

Stamp ondertussen de pistachenoten met het korianderzaad, een snufje zout en de gedroogde chili in een vijzel tot een grof poeder.

Smelt de ghee of maak beurre noisette en meng daar twee eetlepels van door het notenmengsel.

Meng de yoghurt met de knoflook en wat sap van de citroen en breng op smaak met zout. Zet het koud weg in de koelkast tot gebruik.

Leg de iets afgekoelde romanesco op een met bakpapier beklede bakplaat en wrijf ‘m in met het boter-notenmengsel.

Rooster de romanesco daarna ongeveer een uur in de oven, tot ‘ie mooi goudbruin en gaar is. Dek na ongeveer 15 minuten af met een stukje aluminiumfolie en laat ‘m daaronder verder garen. Test met een caketester of mesje in het midden van de romanesco of ‘ie mooi beetgaar is.

Snijd de geroosterde romanesco in vier parten. Verdeel de yoghurt over de borden en leg de parten romanesco daar bovenop. Druppel de rest van de beurre noisette eroverheen.

Hele geroosterde romanesco bloemkool
Nancy van Batenburg voor Culy