Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 16 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: boterige gebraden kip voor Kerst

Is er iets lekkerder dan gebraden kip? Dat wordt een lastige. En deze gebraden kip voor Kerst met salie, peren en cider is niet alleen heel feestelijk, maar ook ontzéttend lekker. De geur van knoflook, salie en cider én natuurlijk die kip die lekker roostert in je oven… beter wordt het niet.

We wrijven de kip helemaal in met salieboter (ja, ook ónder het velletje, dus stroop je mouwen maar vast op) en braden een paar peren mee. Dat leerden we van Twigg Studios, waar dit recept op gebaseerd is. Je kunt er ook voor kiezen om appels te gebruiken, dat past ook mooi bij de cider. En wat dat betreft: appelcider, perencider, het kan allemaal.

Hoe lang de kip in de oven moet, hangt af van zijn gewicht: meestal 30 minuten per 500 gram. Wij hebben de kip eerst 60 minuten afgedekt laten garen en ‘m daarna nog 35 minuten zonder folie laten braden voor een goudbruin resultaat.

gebraden kip voor Kerst

Zo maak je deze gebraden kip voor Kerst

Haal de kip een uur voor gebruik uit de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak nu de kruidenboter: hak 3 tenen knoflook en 10 blaadjes salie fijn (bijvoorbeeld in een keukenmachine). Meng ze met de zachte boter.

Leg de kip met de uiteinden van de poten naar je toe. Maak met een lepel wat ruimte tussen het vel en het vlees. Kijk eventueel hier hoe Jamie Oliver dat doet. Stop de helft van de boter tussen het vel en het vlees van de kip en verdeel het over de hele bovenkant van de kip door de buitenkant van de kip te masseren. Smeer de kip verder helemaal in met de rest van de boter en bestrooi met zwarte peper en zout.

Pak er een braadslede of ovenschaal bij. Snijd de rode ui in parten en verdeel ze over de bodem. Stop er drie geplette knoflooktenen bij (de schilletjes mag je eraan laten zitten). Leg het kippetje hier bovenop. Snijd de ongeschilde peren in kwarten en schik ze rondom en onder de kip.

Stop de blaadjes laurier her en der in de ovenschaal. Giet ook de cider in de braadslede rondom de kip en dek de kip af met aluminiumfolie, maar niet te strak.

Zet de kip in de voorverwarmde oven tot -ie gaar is. Als je door het ruitje van je oven een goudbruine gebraden kip ziet, is ‘ie klaar.

Bak daarna nog wat blaadjes salie krokant in een laagje olie en verdeel ze over de kip. Schep ook alle sappen uit de braadslede lekker over de kip.

gebraden kip met salie kerst
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer recepten voor gebraden kip:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.