Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 11 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: feestelijke terrine van bietjes en geitenkaas

De prijs voor het meest fotogenieke gerecht gaat dit jaar toch wel naar deze terrine van bieten en geitenkaas. De terrine is naast een pareltje ook nog eens heel erg lekker, en bovendien 100% vega.

Deze terrine van bieten en geitenkaas is een tof voorgerecht. Je kunt het de avond van tevoren al bereiden (een nachtje in de koelkast komt dit gerecht helemaal ten goede) zodat je er op de dag zelf alleen nog maar plakjes van hoeft te snijden. Lekker om met wat dikke sneetjes getoast brood te serveren.

Terrine van rode biet en geitenkaas
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de terrine van bieten en geitenkaas

Leg plastic folie in een bakvorm zodat er nog voldoende plastic blijft hangen om de terrine mee in te pakken zodra die klaar is. Wij gebruikten een metalen cakevorm van 25x10x7cm.

Was de bieten en kook voor 45 minuten in een pan met water. Laat afkoelen en pel vervolgens.

Mix ondertussen de kruiden met de look, de ahornsiroop, en de geitenkaas in een kom

Snijd de gepelde bieten in dunne plakjes. Begin vervolgens met stapelen: eerst een laagje bieten, dan een laagje geitenkaas en dan weer een laagje bieten.

Hou er rekening mee dat het eerste laagje dat je stapelt, uiteindelijk bovenaan komt te liggen. Wij kozen ervoor om met de mooiste, gele bieten te beginnen, maar de keuze is aan jou.

De geitenkaas zal niet heel makkelijk uit te smeren zijn. Het makkelijkste is om te werken met een spuitzak, maar je kan de geitenkaas ook met twee lepels in hoopjes op de bieten leggen en ze met de nieuwe laag bieten aanduwen.

Heb je alle ingrediënten opgemaakt? Pak de terrine dan in met de resterende plastic folie en leg er iets zwaars op (bv. twee volle pakken suiker of bloem). Zet vervolgens voor minstens twee uur in de koelkast (een hele nacht kan ook).

Plaats een bord op de terrine en laat ondersteboven op het bord vallen. Haal de plasticfolie er voorzichtig vanaf.

Gebruik een groot en scherp mes om plakjes van de terrine te snijden. Serveer met wat grof zeezout en met wat extra tijm.

Terrine van rode biet en geitenkaas
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer kerstrecepten?

Terrine van rode biet en geitenkaas
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.