Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Pineapple-honey glazed ham van de barbecue (sla ‘m alvast op voor kerst!)

Deze pineapple-honey glazed ham is niet alleen een heerlijk winters recept, maar ook een fantastisch kerstrecept. Leuk: je gaart ‘m op de barbecue. Want dat barbecuen ook in de winter (of met kerst!) een fantastisch idee is, bewijst Jord Althuizen van Smokey Goodness met zijn nieuwste boek, Winter BBQ. Sla ‘m alvast op bij je kerstrecepten!

Handig om te weten: de voorbereiding kost je maar 20 minuten, de bereiding 4 uur.

Jord: “Smoked ham is in Amerika tijdens kerst en Thanksgiving niet weg te denken, en voor good reasons: het is namelijk ontzettend lekker. Met dank aan mijn culinair goed onderlegde Amerikaanse schoonzus Courtney kan ik dit recept met je delen.

Ooit keek ik over haar schouder mee tijdens de bereiding van een mega ham van 10 kilo voor de Amerikaanse familie. Vandaag kun jij ermee aan de slag in je eigen achtertuin. Houd je wat ham over? Het schijnt dat je de restjes ook koud op een boterham kunt eten.”

Pineapple-honey glazed ham van de barbecue
Smokey Goodness

Pineapple-honey glazed ham van de barbecue

Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 140 °C is bereikt.

Snijd ondertussen de zwoerd en het vet van de ham kruislings in. Prik in het midden van elke ruit een kruidnagel in de zwoerd en leg de ham in de ovenschaal.

Meng in een pan alle ingrediënten voor de pineapple-honey glaze en breng het geheel kort aan de kook. Giet de warme glaze over de ham, pak de schaal met ham goed in met aluminiumfolie en zet hem in de voorverwarmde BBQ. De ham zal nu stoven in de glaze en snel op kerntemperatuur komen.

Schik na 2 uur de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen, verwijder de aluminiumfolie en lepel om het kwartier de glaze uit de ovenschaal over het vlees terwijl je de ham rookt. Gril de ham tot hij een  kerntemperatuur heeft bereikt van 70 °C.

Verhit ondertussen een grill met gietijzeren rooster tot een temperatuur van 230 °C is bereikt. Gril de ananas kort tot er mooie grillstrepen verschijnen.

Meng in een kommetje de rode peper, bosui, olie en azijn met wat zout en versgemalen zwarte peper.

Leg de ham op een schaal, schik de gegrilde ananas ernaast en lepel daarover de peperbosuidressing.

Smokey Goodness Winter BBQ

Smokey Goodness Winter BBQ van Jord Althuizen ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 24,99 euro. 

Meer recepten uit Winter BBQ:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.