Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 5 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo organiseer je een virtueel kerstdiner

Wie had een jaar geleden gedacht dat we een jaar later zouden moeten overschakelen naar een virtueel kerstdiner? Wij in elk geval niet. Toch doen we bij Culy – ook dit jaar – ons best om er weer een culinair feest van te maken. Een virtueel feest welteverstaan.

Zo organiseer je een virtueel kerstdiner

Het grote gezelschap waar je normaal gesproken samen kerst mee viert, wordt dit jaar hoogstwaarschijnlijk opgesplitst in kleinere groepjes. Toch kun je met de nodige ingrepen het gevoel creëren dat je samen bent. Dit zijn onze beste tips.

Spoiler: eten speelt hierbij de grootste rol. #nosurprise

1. Nodig je gezelschap feestelijk uit voor je virtueel kerstdiner

Een tof kerstdiner begint bij feestelijke uitnodigingen. Maak ze dit jaar extra persoonlijk en roep op om samen hetzelfde menu te koken, dezelfde playlist te draaien en de tafels op dezelfde manier aan te kleden (onze beste styling tips vind je hier). Spreek ook een tijdstip af wanneer jullie met elkaar zullen inbellen en wanneer iedereen aan tafel gaat.

Tip: via Eat Together kun je heel makkelijk digitale uitnodigingen verzenden en praktische zaken afspreken. Maar niets houdt je tegen om daarnaast ook uitnodigingen per post te verzenden. Dat is nog een stuk persoonlijker en laat ruimte over voor een kaartje, een gedicht, een handgeschreven naamkaartje (voor op de kersttafel!), etc.

2. Kook hetzelfde menu…

De grootste hamvraag bij het voorbereiden van een kerstdiner is ongetwijfeld: wat komt er op het menu? Om je de nodige inspiratie te leveren hebben wij een compleet overzicht van onze kerstmenu’s gemaakt.

Van makkelijke kerstmenu’s tot budgetproof menu’s, vega(n) menu’s, klassieke kost of menu’s met alles erop en eraan: je favoriet selecteren wordt een makkie.

Kerstmenu van het Conservatorium Hotel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. …of haal hetzelfde menu af

Als koken een hele opgave is, kun je natuurlijk ook gaan voor een tof afhaalmenu. Dat is dit jaar trouwens een extra nobel idee, want door een kerstmenu af te halen bij je favoriete restaurant, steun je de horeca in een verdomd moeilijke tijd.

Daarbij is dit misschien ook wel het enige jaar waarbij sommige toprestaurants en sterrenzaken zo’n menu aanbieden. Grijp je kans dus, nu het kan…

> Kerstdiner bestellen? Dit zijn de kerstdiners van toprestaurants voor thuis

4. Speel tijdig kerstman

Vorige jaren kon je misschien nog last-minute een cadeautje scoren en meenemen naar je gezelschap, dit jaar is dat even anders. Onze beste tip: scoor tijdig je cadeautjes en breng ze – coronaproof – langs aan de deur. Als dat niet gaat, verstuur je pakjes dan tijdig per post, maar weet dat de post mogelijk flink vertraagd is deze maand.

Speel dus tijdig kerstman en spring alvast op je slee met je cadeautjes. Tips nodig? Ho ho ho: dit zijn de leukste kerstcadeaus voor foodies.

5. Zorg voor entertainment op je virtueel kerstdiner

Wij staan versteld van de creativiteit waarmee er de laatste tijd concepten zijn bedacht om de quarantaine draaglijker te maken. Zo is er The Beer Escape, een blindproeverij met speciaalbiertjes waarbij je door een puzzel op te lossen hints krijgt over welk biertje aan het proeven bent. Ook met wijn heb je een hele leuke, Unlock The Bottle. Lijkt ons een geweldige activiteit om de kerstavond mee af te ronden, of om de dag daarna de draad weer op te pikken.

En natuurlijk zijn er ook altijd toffe cocktailpakketten (zoals deze van het geweldige Super Lyan!) of topchefs die je aan de hand van video’s door het kerstmenu heen begeleiden. Zo heeft Spectrum (het sterrenrestaurant van Waldorf Astoria Amsterdam) samen met Chef Sidney Schutte een cooking class bedacht waarmee je thuis een sterrenmenu op tafel kan zetten.

Sprankelender dan dat wordt je kerst toch niet?

Meer voor kerst?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.