Gepofte aardappels met ei en tonnatosaus van Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is terug! Zijn nieuwe kookboek SIMPEL staat vol met de zo geroemde Ottolenghi-smaken en verrassingen. Maar de chef en kookboekenauteur houdt het eenvoudig: weinig ingrediënten (10 of minder) en snelle bereidingswijzen. Door iedereen te maken dus! Wij mogen alvast een recept uit Simpel met je delen en kozen voor deze gepofte aardappels met ei en tonnatosaus (die je kent van het beroemde gerecht vitello tonnato). 

Om te vieren dat Ottolenghi’s nieuwe boek SIMPEL nú uit is, is het deze week Ottolenghi-week op Culy.nl. Met een week lang nieuwe recepten, kooktips en interessante artikelen over Yotam Ottolenghi. Houd Culy in de gaten!

Yotam: “Dit is een combinatie van twee heel eenvoudige en troostrijke gerechten: een gepofte aardappel en een zachtgekookt ei. Als u het gerecht nog iets voedzamer wilt maken, kunt u wat extra tonijn door de saus scheppen voor u de aardappels ermee vult. Als vooruit wilt werken, kunt u de saus een dag van tevoren maken en hem in de koelkast bewaren.”

Gepofte aardappels met ei

Gepofte aardappel met tonnatosaus

1. Verhit de oven tot 220 °C.

2. Leg de aardappels op een bakplaat, besprenkel ze met de olijfolie, bestrooi ze met ó theelepel zoutvlokken en pof ze 50-55 minuten in de oven of tot de schil krokant is en de aardappels vanbinnen gaar zijn. Haal ze uit de oven en houd ze apart.

3. Maak de saus als de aardappels in de oven liggen. Doe de eidooiers in de kom van een keukenmachine, voeg het citroensap, 20 gram peterselie, de tonijn, de helft van de kappertjes, alle ansjovis en de knoflook toe. Schakel de machine 1 minuut in tot het een grove puree is en schraap met een spatel af en toe de wand van de kom schoon. Voeg terwijl de motor draait de olie geleidelijk in een fijn straaltje toe tot het mengsel de consistentie heeft van een dunne mayonaise. Zet hem opzij.

4. Snijd de aardappels als u ze gaat serveren bijna maar niet helemaal doormidden: ga niet door de onderkant heen. Knijp een beetje in de aardappelschillen zodat het vruchtvlees wat los komt en bestrooi de binnenkant met een snufje zoutvlokken. Schep de saus in de opening en leg er een ei in dat u kort tevoren doormidden hebt gebroken, zodat de eidooier in de saus kan lopen. Voeg de overgebleven peterselie en kappertjes toe, sprenkel er wat olie over en dien ze op.

Simpel van Yotam Ottolenghi

SIMPEL van Yotam Ottolenghi (Fontaine Uitgevers) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 29,99 euro. 

Fotografie: Jonathan Lovekin

Meer recepten van Yotam Ottolenghi:

Voor 4 personen:

  • 4 grote aardappels om te poffen (1,4 kg)
  • 1 eetlepel olijfolie, plus extra voor erbij
  • 4 grote eieren, zachtgekookt (6 minuten in kokend water, afgegoten en onder de koude kraan afgekoeld), gepeld
  • zeezoutvlokken

Voor de tonnatosaus:

  • 2 grote eidooiers
  • 3 eetlepels citroensap
  • 25 gram peterselie, grofgesneden
  • 120 gram tonijn uit blik op olie van goede kwaliteit, uitgelekt
  • 20 gram fijne kappertjes (of gewone kappertjes, fijngehakt), uitgelekt
  • 2 ansjovisfilets op olie, afgespoeld en drooggedept
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 180 ml olijfolie
Reageer op artikel:
Gepofte aardappels met ei en tonnatosaus van Ottolenghi
Sluiten