Voor al je kookinspiratie: de lekkerste seizoensgroenten van juni

Een nieuwe maand, een nieuwe reeks groenten. Seizoensgroenten zijn een geweldige manier om je hart voor koken én de natuur te verenigen in de keuken. Met veel culinaire liefde hebben we een kalender met seizoensgroenten gemaakt. Deze keer: de seizoensgroenten van juni.

Voordelen van koken met seizoensgroenten

Koken met seizoensgroenten is altijd een goed idee. Ten eerste zijn seizoensgroenten simpelweg lekkerder dan groenten die niet in het seizoen geteeld zijn. Dat komt omdat de groenten in optimale omstandigheden zijn geteeld en omdat ze een veel minder lange reis naar ons bord moeten afleggen.

Ten tweede zijn seizoensgroenten een duurzame keuze. Wie bijvoorbeeld ’s winters aardbeien wil kweken, zal daarvoor tropische omstandigheden moeten nabootsen die erg veel (onnodige) warmte-energie kosten.

Tot slot zijn seizoensgroenten een stuk goedkoper omwille van de beperkte energie die nodig is om ze te telen.

Seizoensgroenten juni

Reden genoeg dus, lijkt ons! Voor wie helemaal overtuigd is, zetten we de seizoensgroenten van april voor je op een rijtje.

Aardappelen

Deze oer-klassieke knollen zijn deze maand volop in het seizoen. Dat zal nog wel een paar maanden zo doorgaan, maar je kunt alvast beginnen met het maken van de perfect gebakken aardappelen of de perfecte aardappelgratin.

Liever wat verfijndere gerechtjes? Probeer dan deze frites met basilicum en Parmezaanse kaas (van de enige echte Sergio Herman, jawel) of deze geweldige kip piri piri schotel met gebakken aardappeltjes en sla.

Kip piri piri schotel

Andijvie

Toegegeven, andijvie heeft misschien niet het meest sexy imago, maar er gaat stiekem niks boven een goeie ouwe stamppot met andijvie. Deze met bloedworst, spek en appel kunnen we iedereen aanraden, net als deze met kabeljauw en mosterdsaus. Niet zo’n stamppot-liefhebber? No worries, je kunt nog veel meer met andijvie. Probeer ‘s één van deze heerlijke recepten met andijvie.

Artisjok

Mmm, van die verfijnde smaak van artisjok kunnen wij maar niet genoeg krijgen. Als je ze vers wil bereiden, kan je met deze gids aan de slag. Heerlijk met deze bijhorende honing-mosterddip of met homemade aioli. Ook lekker in een salade met garnaaltjes, of op z’n Provencaals.

Asperges  

Net zoals in mei, zijn ook in april de asperges in het seizoen. Om de allerlekkerste asperges te bereiden kun je ze het beste koken op deze manier. Dit vegan gerechtje met asperges en falafel is verrukkelijk, net zoals bij deze spinaziepannenkoeken met zachtgekookte eieren. Keuze genoeg dus! En deze 3 homemade sauzen voor bij witte asperges krijg je er gratis bij.

Bloemkool

Met bloemkool kun je echt heel veel kanten op. Aziatisch, bijvoorbeeld in curry’s (zoals deze spicy bloemkoolcurry met kikkererwten), in de Italiaanse keuken verwerken ze ze in pasta met bloemkool en walnoten en wie het liever op z’n Nederlands houdt, kan gaan voor deze bloemkoolpuree met gebakken paddenstoelen en pastinaak. En laatst deelden we nog deze kip en bloemkool met mangochutney van de bakplaat. Handig: de allerlekkerste bloemkool koken doe je zo. You’re welcome!

Ovengerechten: kip en bloemkool van de bakplaat

Broccoli

Van harte welkom in het lijstje van seizoensgroenten, broccoli. We zijn blij dat je in seizoen bent, want ein-de-lijk hebben we een excuus om dit broccoli-kaasbrood nog eens te maken. Ook toppers om je vingers bij af te likken zijn deze broccolicouscous met ceviche van zalm, snelle mac’n cheese met broccoli en deze kip cashew met broccoli. Beloof ons alleen één ding: gooi de steel van de broccoli’s nooit weg (en dit is waarom).

Doperwt

Met doperwten kan je superlekker koken. Probeer de parelcouscous met doperwten van de Couscousbar of de lentequiche met asperges, doperwtjes en prei (alle drie in het seizoen deze maand!). Eerder een pasta-lover? Deze pittige pasta met spek en doperwten is to die for.

Groene selderij

Wie aan groene selderij denkt, denkt misschien meteen aan hartige hoofdgerechten. Had jij gedacht dat je ook frisse appel-selderij-munt ijsjes kan maken? Voor je het weet stijgt de temperatuur weer naar exotische waarden, en dan ben je blij dat je deze ijsjes in je vriezer hebt liggen.

Ook in deze quinoa-salade met granaatappel en hazelnoot komt selderij prima tot z’n recht. En wist je trouwens dat je je eigen selderij kunt kweken in de vensterbank? Beter dan dat wordt het niet.

Kropsla

Deze supergezonde groente komt helemaal tot zijn recht deze maand. Heerlijk als ondergrond voor deze kruidige couscoussalade met worstjes, avocado en feta of om deze Vietnamese pannenkoeken mee in te pakken. Wil je sla grillen op de barbecue? Dat kan! Check daarvoor onze do’s en don’ts voor salades op de grill.

Paddenstoelen

Met paddenstoelen kan je  zó veel kanten op dat het moeilijk wordt om te kiezen waar je trek in hebt. Denk aan deze paddenstoelensoep met brood, deze vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen, dit stoofpotje met buikspek en spekblokjes of deze bulgur met maïs, paddenstoelen en landhoen.

Prei

Dat prei niet ouderwets hoeft te zijn, weten wij al langer. Prei kan je koken of blakeren (aanrader!), wat je wilt. Lekker in dit verkwikkend preisoepje van venkel, appel en walnoten of in deze romige spaghetti met prei en champignons.

Sperziebonen

Sperziebonen (ook wel prinsessenbonen genoemd, en wij begrijpen waarom) zijn verrukkelijk in deze salade met al het beste van de lente. Geen idee hoe je ze moet koken? Dat hebben we voor de gemakkelijkheid nog even opgesomd in een ware gids om sperziebonen te koken. Ontbreekt het je aan inspiratie? Check dan deze 5 tips om je sperziebonen superlekker te bereiden eens.

Aardappelsalade lente

Raap

Deze supergezonde groente is lekker heerlijk in stoofpotjes, met couscous of puree. Daarnaast zijn ze ook rauw heerlijk in een salade (in kleine blokjes) of als vegetarische carpaccio met een frisse dressing. Ook zijn raapstelen perfect om in te maken.

Radijs

Eet ze lekker rauw als snack of ga lekker los met deze verrassende warme bereidingen van radijsjes. Radijsjes zijn topgroenten die lekker smaken in frisse salades (zoals deze veldsla met geitenkaas en radijs), in Japanse sushibowls, op een gepofte (zoete) aardappel of simpelweg op een toast met gezouten boter. Lekkerrrrr!

Spinazie

Deze Popeye-groente kunnen we bij Culy inmiddels niet meer missen. Laatst nog tipten we deze spinazie-ricottaballetjes, maar ook met deze ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en gehakt kan je niets misdoen. Wist je trouwens ook dat je er Japanse chips van kan maken? En voor de Indian lovers is deze saag paneer een echte must-try. Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan, maar experimenteer vooral zelf met deze gezonde bladgroente.

Spitskool

Oh yes, zijn wij blij dat we ook in juni een excuus hebben om deze goddelijke gebakken spitskool met beurre noisette te bereiden! Meer inspiratie nodig? Dit zijn drie manieren om alles uit spitskool te halen. Een doodgewone groente, maar met een beetje creativiteit behaal je meteen chefwaardige resultaten.

Tomaten

Goed nieuws van alle liefhebbers van tomaat, want deze maand zijn ze in seizoen en dus éxtra smaakvol. Laatst nog deelden we dit receptje met opgeklopte ricotta en tomaat, maar deze kurkumatoast met tomatensalade is de hemel. Heb je nog wat tomaten over? Dit is wat je daarmee kan doen. Avondje op de bank gepland? Maak dan deze one pot pasta met tomatensaus, waar comfort food.

Uien

Wist je dat je een heerlijk bijgerecht kan maken door uien te poffen op de barbecue? En dat zoete uienjam echt héél lekker is en schijnt te werken tegen liefdesverdriet? Als we je hiermee nog niet konden verbazen, probeer dan dit waanzinnige kaas-uienbrood, want van deze smaakexplosie valt iedereen van zijn stoel.

Venkel

Venkel: either you love it or you hate it. Maar met deze romige venkelsoep met chorizo is de kans toch wel erg groot dat je voorgoed van deze groente zal houden. Ook in deze couscous met olijven en kikkererwten is venkel een onmisbaar ingrediënt. O ja: venkel bereiden doe je trouwens zo. Wil je indruk maken op je vrienden? Maak dan eens dit venkelijs, want dat is veel lekkerder dan je ooit had gedacht.

Venkelsoep met witte bonen en chorizo

Wortelen

Wortelen klassiek en saai? Helemaal niet. Verras je gasten met dit kleurrijke gerechtje met wortels, vadouvan en parelgort of met deze Indiase dhal met kleurrijke wortels en tofu. Nog een voorgerecht nodig? Probeer deze snelle wortelsoep met munt en dukkah eens. Extra handig: dit is hoe je wortels het best bereid.

Et voilà: je kookinspiratie voor de maand juni zit weer helemaal goed!

Reageer op artikel:
Voor al je kookinspiratie: de lekkerste seizoensgroenten van juni
Sluiten