Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 31 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

6 x Libanees streetfood om van te watertanden

Gerechten die hun roots hebben in het Midden Oosten, zijn inmiddels al bijna onderdeel van ons dagelijks leven. Ze worden toegankelijker gemaakt door kookhelden als Ottolenghi, Sabrina Ghayour of onze eigen Chef Toub. En Culy werkt daar met alle liefde aan mee, want de redactie kun je hier ‘s nachts voor wakker maken. We zetten een paar favorieten uit Libanon in het zonnetje. Libanees streetfood welteverstaan. Om van te watertanden.

In Libanon houden ze van hapjes. Niet de borrelhapjes zoals wij ze in Nederland kennen, maar meer tapas, mezze genoemd. Ze vullen een tafel met allerlei van deze mezzes en samen met platbrood of flatbreads (dat gebruikt wordt als een soort vork) heb je een complete maaltijd. Die mezzes kun je ook op straat kopen, samen met nog een aantal vaste traktaties die horen in het dagelijks leven in Libanon.

6 x Libanees streetfood

1. Fattoush

De fattoush is eigenlijk een kruising tussen de panzanella en tabouleh. Een frisse, kruidige salade met sowieso komkommer, tomaat, munt en ui, aangevuld met geroosterd oud platbrood of pitabrood. Bij de fattoush gaan ze daarna volop in de variatie, radijsjes, sumak, granaatappelpitjes en yoghurtdressing, geschikt voor elk moment van de dag.

Fattoush: een heerlijke Libanese salade

2. Manoushe

De manoushe is een dagelijks festijn voor de Libanezen en als je het proeft snap je waarom. Het is een soort zacht pizzadeeg, licht krokant gebakken op een bolle bakplaat (Saj), waardoor je mooie, luchtige bellen krijgt in de broodjes x pizza. Hierop wordt een mengsel van za’atar en olie gesmeerd en in de bakkers vers gebakken. Er zijn zelf mensen die hun eigen za’atar meenemen naar de bakkerij. Daar houden we van: streven naar perfectie.

Manoushe: Libanees streetfood dat je een keer geproefd moet hebben

3. Kibbeh

Culy schreef al eerder over het nationale gerecht van Libanon: kibbeh. Een gerecht dat ook zeker niet in dit lijstje mag ontbreken. Deze soort kleine kroketjes (als je dan een Hollandse vergelijking wilt maken) bestaan uit deeg van bulgur, gevuld met uien en vlees. Meestal wordt er rundvlees, lamsvlees, geitenvlees of zelfs kamelenvlees gebruikt voor de vulling. Het vlees zit vaak ook in een gedeelte van het deeg verwerkt. Overheerlijk met een pitabroodje, limoen en yoghurtdressing.

kibbeh met yoghurtdip en citroen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

 4. Kofta, shawarma en falafel

Eigenlijk mogen we deze drie heerlijkheden niet onder 1 noemer plakken, want daarvoor zijn ze alledrie te bijzonder en uitgebreid. Maar omdat ze toch iets meer bekendheid genieten (vooral in een broodje met veel knoflooksaus) benoemen we ze alleen kort. Kofta of kofte is zijn geroosterde bolletjes gehakt op een stokje, maar ook als soort mini-hamburgers kun je ze vaak vinden op de grill. Shawarma komt uit Libanon en is fijngesneden lamsvlees dat geroosterd is op een grote rol. Als laatste benoemen we een vegavriend: de falafel. Deze balletjes van kikkererwten zijn zo multi-toepasbaar dat we er bijna tranen in onze ogen van krijgen. Maar echt als streetfood in een broodje, met allerlei toppings en saus is toch wel echt de basis.

5. Musakhan (rolls)

Musakhan is eigenlijk een traditioneel Palestijns gerecht, maar wordt ook heel veel gegeten in Libanon. Ze kunnen gegeten worden in een rol (soort loempia) of op een platbrood. Daarin komt geroosterde kip, die rijk op smaak is gebracht met sumak en andere warme kruiden, samen met gekarameliseerde uien en pijnboompitten.

6. Fatayer

Als je wel eens bij een Turkse bakker komt, dan zie je ze waarschijnlijk wel eens liggen, de Fatayer. Het zijn broodjes, in een soort driehoek gevouwen gevuld met lekkernijen zoals spinazie, gehakt en feta. In Libanon maken ze iets kleinere driehoeken en kun je ze ook mee nemen als ontbijt of lunch, maar ontbreken ze zeker niet op de mezze tafel.

Borrelhapjes uit met Midden-Oosten: maak kennis met fatayer

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.