Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Inspiratie 1 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Asperges koken? De lekkerste asperges maak je zo

Zodra de maand april op de kalender verschijnt, is het de tijd voor verse witte asperges. Ook wel bekend als ‘het witte goud’. Lang genieten van deze gezonde, lekkere groente is er echter niet bij, want het aspergeseizoen is ontzettend kort. Eind juni zwaaien we de asperges uit en moeten we weer een krappe tien maanden wachten voordat ze op ons bord verschijnen… Wij leren je hoe je asperges koken het beste aanpakt. 

Omdat het aspergeseizoen zo kort is, zijn aspergers relatief duur. Is op zich niet erg – wij vinden het geen probleem om iets meer te betalen voor eten dat we écht lekker vinden – maar wél zonde als je de asperges te kort of te lang kookt. Daarom leren we je in deze how to precies hoe lang je asperges het beste kan koken, en alles wat daarbij komt kijken.

Lees ook: Het verschil tussen witte en groene asperges

Voor het koken: asperges schillen

Als je asperges niet schilt voordat je ze klaarmaakt, kunnen ze erg taai zijn. Niet lekker en al helemaal niet zoals ze bedoeld zijn. Voordat je de asperges schilt, kan je ze daarom het beste even een half uurtje in koud water laten weken. Pak er een dunschiller bij. Houd de asperges voorzichtig beet bij de kop (echt voorzichtig, want de kop is het lekkerste gedeelte van de asperge!) en schil richting de onderkant de stugge schil van de asperge af.

Probeer het schillen in één geleidelijke beweging te doen. Herhaal het schillen totdat je helemaal rond bent geweest. Vergeet ook niet om een centimeter van de onderkant van de asperges af te snijden.

Nog meer uitleg nodig? Witte asperges schillen doe je zo.

Asperges koken: hoe lang?

Heb je een aspergepan in de kast liggen? Good for you, dit is namelijk de makkelijkste manier om asperges mee te koken. Vul de pan met water en zorg dat de kopjes van de asperges net iets boven het water uitsteken.

Kook je voor één persoon? Dan is ongeveer 10 minuten koken voldoende. Wanneer je aan de slag gaat met een grotere pan en meerdere asperges, houd dan zeker 15 tot 20 minuten aan.

Aspergesaus

In de tijd dat je staat te wachten maak je natuurlijk één van deze 3 homemade sauzen voor bij witte asperges. Hmm, wat een lekkere combinaties!

asperges koken

Wanneer zijn mijn asperges gaar?

Wanneer je asperges klaar zijn, is heel persoonlijk. Houd je van beetgare groenten, of vind je het lekkerder als je asperges goed doorgekookt zijn? Asperges zijn in elk geval klaar als je met een vork in de onderkant van de asperge kunt prikken, zonder dat dit al te veel moeite kost.

Nog een leuk trucje: als je één asperge uit de pan haalt en deze op een vork laat balanceren, moet hij lichtjes buigen. Buigt hij niet, dan moet ‘ie nog even terug het kokende water in.

Zijn ze klaar? Schep de asperges dan uit het kokende water. Gooi het water niet weg, want hier kan je een heerlijke aspergesoep van maken (met dit recept maak je fluweelzachte aspergesoep). Serveer de asperges zo snel mogelijk, zodat ze geen kwaliteit verliezen. Direct uit de pan zijn ze namelijk het allerlekkerst.

De lekkerste aspergerecepten

asperges a la flamande

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Asperges koken? De lekkerste asperges maak je zo
Sluiten