Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 1 okt 2020
Leestijd: 8 minuten

Handig voor je herfstrecepten: dit zijn de seizoensgroenten van oktober

Een nieuwe maand, een nieuwe reeks groenten. Seizoensgroenten zijn een geweldige manier om je hart voor koken én de natuur te verenigen in de keuken. Met veel culinaire liefde hebben we een kalender met seizoensgroenten gemaakt. Deze keer: de seizoensgroenten van oktober.

Koken met seizoensgroenten

Koken met seizoensgroenten is altijd een goed idee. Ten eerste zijn seizoensgroenten simpelweg lekkerder dan groenten die niet in het seizoen geteeld zijn. Dat komt omdat de groenten in optimale omstandigheden zijn geteeld en omdat ze een veel minder lange reis naar ons bord moeten afleggen.

Ten tweede zijn seizoensgroenten een duurzame keuze. Wie bijvoorbeeld ’s winters aardbeien wil kweken, zal daarvoor tropische omstandigheden moeten nabootsen die erg veel (onnodige) warmte-energie kosten.

Tot slot zijn seizoensgroenten een stuk goedkoper omwille van de beperkte energie die nodig is om ze te telen.

Seizoensgroenten oktober

Reden genoeg dus, lijkt ons! Voor wie helemaal overtuigd is, hebben we de seizoensgroenten van oktober op een rijtje gezet. En dat zijn er véél.

Aardappel

De stamppotjes zijn weer in het seizoen. Al vinden wij het geen issue om deze het hele jaar door te eten, maar nu ‘mag’ het écht weer. Aardappels spelen een grote rol in deze gemakkelijk te bereiden maaltijden.

Als je in bent voor een stamppot in ‘een nieuw jasje’, dan maak je deze een keertje met zoete aardappel en krokant chorizokruim. Of deze snelle variant met kerstomaten en sambal-cashewnoten.

Toch nog niet zoveel zin in deze typisch Hollandse kost? Maak dan deze pasta pesto mét piepers. Nèt even anders maar verdomd lekker!

Aardpeer (topinamboer)

Aardperen zijn niet heel bekend, maar vergeten doen wij ze niet. Wist je dat je ze rauw kunt eten? Het is ook nog eens overbodig om de peertjes te schillen (tenzij je dat liever wel doet natuurlijk). Een gemakkelijke groente dus!

Bereid de aardpeer bijvoorbeeld in deze ovenschotel met kip, in een soep of maak er patatas bravas mee. We maakten ooit ook nog een recept met ravioli, boschampignons en aardpeer.

Toffe peer, die topinamboer. En een super toevoeging aan deze oktober seizoensgroenten-lijst.

Andijvie

Toegegeven, andijvie heeft misschien niet het meest sexy imago, maar er gaat stiekem niks boven een goeie ouwe stamppot met andijvie. Deze met bloedworst, spek en appel kunnen we iedereen aanraden, net als deze met kabeljauw en mosterdsaus. Niet zo’n stamppot-liefhebber? No worries, je kunt nog veel meer met andijvie.

Probeer ‘s één van deze heerlijke recepten met andijvie.

Boerenkool

De groene superfood waar wij niet genoeg van kunnen krijgen. Deze seizoensgroente wordt al lang niet alleen maar ingezet voor de traditionele ‘boerenkool met worst’, maar is ook van harte welkom in deze über gezonde soep met spinazie en boerenkool, op deze tortilla met feta en –holymoly– in deze variant van de mac ‘n cheese. Welke probeer jij vanavond als eerste uit?

Bloemkool

Met bloemkool kun je echt heel veel kanten op. Aziatisch, bijvoorbeeld in curry’s (zoals deze spicy bloemkoolcurry met kikkererwten), in de Italiaanse keuken verwerken ze ze in pasta met bloemkool en walnoten en wie het liever op z’n Nederlands houdt, kan gaan voor deze bloemkoolpuree met gebakken paddenstoelen en pastinaak.

Eerder deelden we nog deze kip en bloemkool met mangochutney van de bakplaat. Handig: de allerlekkerste bloemkool koken doe je zo. You’re welcome!

Pasta met bloemkool en walnoten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Broccoli

Van harte welkom in het lijstje van seizoensgroenten, broccoli. We zijn blij dat je in seizoen bent, want ein-de-lijk hebben we een excuus om dit broccoli-kaasbrood nog eens te maken.

Ook toppers om je vingers bij af te likken zijn deze broccolicouscous met ceviche van zalm, snelle mac’n cheese met broccoli en deze kip cashew met broccoli.

Beloof ons alleen één ding: gooi de steel van de broccoli’s nooit weg (en dit is waarom).

Chinese kool

Is Chinese kool geen groente die regelmatig in je winkelkarretje belandt? Misschien verandert dat als je de volgende recepten ziet. Aziatische maaltijdsalade met Chinese kool en kroepoekChinese chow mein now of noodles met kool, shiitake en Szechuanpeper, Chinese kool is écht heel lekker!

IJsbergsla

Ijsbergsla leent zich prima als garnering bij comfort food. Wat dacht je van bij deze kapsalon met zoete aardappelfriet en kip shoarma of bij deze smash burger met bacon, avocado en blauwe kaas?

Wie het liever veggie houdt, kan gaan voor deze vegetarische burgers met aubergine en tzatziki.

Kropsla

Deze supergezonde groente komt helemaal tot zijn recht deze maand. Heerlijk als ondergrond voor deze kruidige couscoussalade met worstjes, avocado en feta of om deze Vietnamese pannenkoeken mee in te pakken.

Pastinaak

Wordt ook wel de ‘witte wortel’ genoemd vanwege zijn uiterlijk en behoort dus tot de groep van de wortelachtigen. Een ideaal ingrediënt voor deze (vegan) soep, als crème bij rodekoolsteaks en fantastisch in combinatie met gnocchi en beurre noisette.

Ook niet verkeerd als compagnon van de bospeen en zoete aardappel uit de oven: een geweldig lekker bijgerecht.

vegan pastinaak soep
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Pompoen

Eind deze maand kan het pompoen-kerven weer beginnen: Halloween is in aantocht. Maar laat pompoen nou net één van onze favoriete groenten zijn die we maar al te graag bereiden. Oogsten maar (of scoor er eentje in de supermarkt) en aan de slag met één van deze fijne recepten met pompoen!

Prei

Door haar zoete smaak is prei super te combineren met zoutige ingrediënten. Maak deze casarecce pasta met romige preisaus, combineer de prei met zeeduivel en romanescosaus of maak een fris soepje met venkel, appel en walnoten.

Culy zou Culy niet zijn als we geen handige prei-tips voor je hadden.

Radijs

Radijsjes zijn frisse smaakmakertjes en werken goed voor je lever. Eet radijsjes op toast, samen met gin-zalm of  in een noodlesalade met grapefruit en kokos.

Wij hebben nog 4 smakelijke en bruikbare tips voor koken met radijs.

Rode biet

De zoet-zure en aardse smaak van deze knolletjes zijn perfecte smaakmakers in een terrine met geitenkaas, als vitaminebommetje in een smoothie en door haar mooie natuurlijke kleurstof (let op, niet knoeien) perfect voor het maken van bietentortilla’s.

Extra bruikbare tip: bieten koken als een master: zo doe je dat.

flatbread met makreel, rode biet en wasabimayo
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Schorseneren

Ook weer zo’n vergeten groente die toch echt wel meer waardering verdient. Schorseneren worden ook wel de ‘armeluisasperges’ genoemd omdat je flink wat modder en schil tegenkomt rondom het uiteindelijke vruchtvlees. Maar het harde werk is het meer dan waard, geloof ons!

Wil je meer te weten komen over deze groente? Wij schreven er eerder over.

Spinazie

Deze Popeye-groente kunnen we bij Culy inmiddels niet meer missen. Laatst nog tipten we deze spinazie-ricottaballetjes, maar ook met deze ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en gehakt kan je niets misdoen.

Wist je trouwens ook dat je er Japanse chips van kan maken? En voor de Indian lovers is deze saag paneer een echte must-try.

Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan, maar experimenteer vooral zelf met deze gezonde bladgroente.

Spruiten

Grote kans dat jij vroeger als kleine spruit niet erg gecharmeerd was van deze groentesoort. Anno 2020 zijn er talrijke receptjes te vinden met spruitjes. Als je de gekookte versie een beetje beu bent, kun je nog altijd voor deze geschaafde spruitjes met pistache en cranberry gaan.

Culy ontdekte eerder dat spruitjes goed samengaan met miso, en ook gefrituurd mega smakelijk zijn. Jij wilt ze vanaf nu nooit meer anders.

Ui

Hij brengt je even aan het huilen, maar zelfs dat buitje heb je ervoor over. Uien zijn bijna onmisbaar geworden in de keuken van nu. Je kunt ze op ontelbaar verschillende manieren inzetten en dat maakt deze groentesoort geliefd.

Gebruik sumak-uien op je Turkse pizza, snijd vijf soorten ui (sorry voor de tranen) voor deze rijke Franse uiensoep of maak een rode uienchutney voor bij flespompoen.

Lees hier op welke manier je welke uisoort het beste inzet.

Venkel

Venkel: either you love it or you hate it. Maar met deze romige venkelsoep met chorizo is de kans toch wel erg groot dat je voorgoed van deze groente zal houden.

Ook in deze couscous met olijven en kikkererwten is venkel een onmisbaar ingrediënt. O ja: venkel bereiden doe je trouwens zo.

Wil je indruk maken op je vrienden? Maak dan eens dit venkelijs, want dat is veel lekkerder dan je ooit had gedacht.

Witlof

Deze bittere maar o zo smaakvolle groente maken wij maar al te graag. En als je eenmaal witlof-aanbidder bent, wil je vast één van de volgende recepten met witlof maken. Het zomerse witte goud kan zowaar haar stokje overdragen aan dit herfstige witte goud. Een super lekkere seizoensgroente voor de maand oktober.

Wortelen

Wortelen klassiek en saai? Helemaal niet. Verras je gasten met dit kleurrijke gerechtje met wortels, vadouvan en parelgort of met deze Indiase dhal met kleurrijke wortels en tofu.

Nog een voorgerecht nodig? Probeer deze snelle wortelsoep met munt en dukkah eens. Houd je meer van spicy? Dan is er altijd nog dit recept voor pittige wortelsoep met brood. Extra handig: dit is hoe je wortels het best bereidt.

wortels met vadouvan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Seizoensgroenten oktober

Et voilà: je kookinspiratie voor de maand oktober zit weer helemaal goed!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.