Redactie
Redactie Inspiratie 11 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Boerenkool koken: dé super food van Hollandse bodem

Het seizoen van klassieke herfst- en wintergroenten is begonnen. En dan denk je natuurlijk meteen aan boerenkool. Heerlijk voor in je stamppot, maar ook erg lekker door je pasta. Het is wel belangrijk om de boerenkool goed te koken zodat zowel smaak als vitamines worden behouden. Hoe je dat doet, lees je hier. 

Boerenkool is een van de meest gezondste groene groentes ter wereld. De groente zit vol vitamine en  mineralen en is dé super food van Hollandse bodem. Vitamine K, bètacaroteen, vitamine B6, vitamine C en veel vezels: boerenkool heeft het allemaal. Per 100 gram bevat de groente maar 46 calorieën dus je kunt gerust een portie extra nemen.

Boerenkool koken

Boerenkool schoonmaken

First things first: voor je begint met koken moet de boerenkool natuurlijk gewassen en gesneden zijn. Meestal hoeft je de boerenkool niet te snijden of te wassen, omdat het in veel supermarkten voorgesneden en gewassen wordt verkocht. Koop je de boerenkool uit een struik of haal je het uit je eigen tuin? Zorg er dan eerst voor dat je de groente goed schoonmaakt.

Verwijder de harde bladstelen met een mes, de dunne bladstelen kun je meestal zo afbreken. Was daarna de bladeren in een bak koud water. In de krulletjes van de boerenkool kan flink wat zand zitten dus ververs het water een paar keer en haal de boerenkool er goed doorheen.

stamppot met boerenkool en bacon
Nancy van Batenburg voor Culy

Boerenkool snijden

De makkelijkste manier om de bladeren te snijden, is door ze op te rollen en vervolgens in reepjes te snijden. Voor stampot is het belangrijk dat de bladeren fijntjes worden gesneden. Op die manier heb je geen last van eventuele nerven.

Als je grovere stukken wilt, is het handig om de nerven tegelijkertijd met de bladstelen te verwijderen. Uiteraard is het ook mogelijk om de boerenkool met een keukenmachine te snijden.

Boerenkool

Boerenkool koken

Voor een goed bord stamppot wordt de boerenkool vaak samen met de aardappels gekookt, maar je kunt de groente ook apart koken. Boerenkool slinkt niet heel veel dus je kunt het beste een ruime pan water gebruiken. Voeg eventueel zout naar wens toe en kook de boerenkool ongeveer 15 tot 20 minuten.

Let wel op dat je de boerenkool niet te lang kookt, want dan wordt het papperig. Ook is de groente minder goed verteerbaar als ‘ie te lang wordt gekookt. Gebruik vervolgens een vergiet, zodat er geen water achterblijft en druk de bladeren gerust aan.

Boerenkool stamppot

Gerechten met boerenkool

Boerenkool en stamppot gaan hand in hand, maar je kunt zoveel meer met de groente. Denk maar boerenkool chips, boerenkool frittata, pasta met boerenkool en boerenkoolpesto. Stuk voor stuk heerlijke gerechten met de super food in de hoofdrol.

Meer fijne groentes om te koken

Pasta met boerenkool

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.