Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gin-zalm met gin-mayo, radijs en koriander op toast

Een groot stuk zalm inleggen in gin is waarschijnlijk niet iets wat je regelmatig doet. Maar vrees niet: het is supermakkelijk en leuk om te doen! Daarmee maak je heerlijk stevige zalm met een subtiele gin-smaak, die je heerlijk op toast kunt eten (of bij je eggs benedict) bij het kerstontbijt of bij de kerstbrunch. Wij serveren ‘m hier als kerst amuse of borrelhapje, met gin-mayo, radijs en koriander op knapperige toast.

Gin-zalm maken betekent eigenlijk zalm inleggen. Hartstikke leuk om te doen en niet moeilijk. Je hebt alleen wat tijd nodig (dus begin op tijd: 24 uur voordat je ‘m wilt gaan eten). Maar alles bij elkaar opgeteld ben je er misschien een kwartier mee bezig.

Wil je de zalm serveren als amuse of borrelhapje? Snijd ‘m dan in kleine, dunne plakjes en serveer die op toast. Wij vonden in de Aziatische supermarkt heerlijke nori tempura, maar je kunt ook makkelijk zelf toast maken.

Dat doe je zo: snijd een stokbrood in dunne plakjes, besprenkel ze met olijfolie en een beetje zout en bak ze in een oven op 180 graden in 10 minuten goudbruin en knapperig.

Zalm inleggen in gin
Nancy van Batenburg voor Culy

Gin-zalm maken

Begin 24 uur voordat je de zalm wilt gaan eten met het inleggen van de zalm. Rooster alle specerijen in een droge koekenpan tot ze geurig zijn. Maal ze daarna fijn in een vijzel of koffiemaler.

Meng de specerijen met het zout, de suiker, het citroensap en de gin in een kommetje. Schep de helft van het mengsel in een bak die niet veel groter is dan het stuk zalm. Leg de zalm erop en dek de zalm af met de andere helft van het mengsel.

Dek de bak af met plasticfolie en zet 12 uur in de koelkast. Keer de zalm daarna om en zet weer 12 uur terug in de koelkast.

Ga je de zalm gebruiken, spoel dan alle specerijen eraf en dep de vis droog met wat keukenpapier. Snijd ‘m met een scherp mes in dunne plakjes (sashimi-stijl). Lekker met roerei, op eggs benedict, op een bagel of bij je avocado-toast.

Gin-zalm bij de kerstborrel

Toastjes met gin-zalm maken

Maak eerst de gin-mayonaise. Roer daarvoor de gin door de mayonaise en proef of ‘ie op smaak is. Giet de gin-mayo eventueel over in een knijpfles, zodat je straks mooie stipjes van de gin-mayo kunt maken op de toast.

Gebruik je nori tempura crackers, leg dan sommige met de nori kant naar boven en andere met de tempura-kant (dat staat leuk). Leg op elk stukje ‘toast’ een plakje radijs en een blaadje koriander. Snijd de zalm in lange, dunne plakken en verdeel die in kleinere plakjes. Leg de plakjes op de toastjes en maak af met een paar stipjes gin-mayo.

Gin-zalm als kerstamuse
Nancy van Batenburg voor Culy