Rosa Bertram
Rosa Bertram Inspiratie 5 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Bieten koken als een master: zo doe je dat

Bieten (of rode bieten) zijn een supergezonde knolgroente met een typische aarde smaak. Bietjes worden heerlijk zoet als je ze kookt. Bieten koken? Dit is de manier voor de perfecte bietjes. 

Bietjes zijn donkerrood en zitten bomvol vitaminen en goede stoffen. Er wordt zelfs gezegd dat de rode kleurstof, betanine, een geneeskrachtige werking heeft en de afweermechanismen in je lichaam versterkt.

Ze groeien onder de grond, gewoon in Nederland. Je kunt ze gebruiken voor gezonde smoothies, maar ook in salades, op broodjes of op je pizza. Maar de truc is om de bieten eerst gaar te koken. En dat doe je zo!

Bieten koken doe je zo

Rode bieten koken is de meest voorkomende manier om de knolgroente te bereiden. Wat heb je nodig?

  • Gebruik ongeschilde bieten. Je hebt keuze uit een zomerbiet of winterbiet (de zomer biet is wat kleiner)
  • Water
  • Zout

Zomerbieten kun je het beste 20 tot 30 minuten koken, terwijl de winterbiet meer tijd nodig heeft. Logisch, gezien de winterbiet groter van formaat is. Toch is het verschil best fors: de winterbiet kook je namelijk zo’n 1,5 tot 2 uur.

Wil je tussendoor testen of de rode biet gaar is? Prik er met een vork in. Als die er makkelijk in gaat, is ‘ie klaar. Ook kun je checken of de schil al los zit. Zo ja, dan is de biet gaar.

Rode biet bewaren

Als de rode biet eenmaal gekookt is, haal je hem uit de pan en kan je de schil los gaan pellen. Snijd de knol vervolgens in blokjes, reepjes of plakjes. En that’s it!

Omdat het best een tijdrovende klus is, is het een aanrader om veel bieten in één keer te koken en deze te bewaren voor een andere keer. In de koelkast kan je zo’n 2 tot 3 dagen bewaren. Je kan ze dan bijvoorbeeld makkelijk meenemen in een bakje naar werk en aan je salade toevoegen óf je stopt ze ‘s avonds in de oven met wat lekkere olijfolie en kruiden.

Lekkere recepten met rode biet?

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Bieten koken als een master: zo doe je dat
Sluiten