Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 15 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Makkelijke stamppot met gepofte kerstomaten en sambal-cashewnoten

Deze makkelijke stamppot heeft álles: hij is razendsnel klaar (in 20 minuten), hij is vegetarisch en heeft alle elementen zout, zuur, bitter, zoet en umami. Bovendien barst ‘ie van de groenten, want er zitten spruitjes, prei, groene kool én tomaten in. Ook lekker: de knapperige sambal-cashewnoten erbovenop. Maken dus!

Voor deze stamppot hoef je ook geen jus te maken: de gepofte kerstomaatjes zijn zó sappig, dat ze voor een lekkere smeuïgheid zorgen in dit gerecht. En die zijn binnen 5 minuten klaar. Snel en makkelijk!

En over makkelijk gesproken: we gebruiken voor deze stamppot kant-en-klare stamppotgroente van AH, waarin spruitjes, groene kool en prei zitten. Deze makkelijke stamppot is dus met recht een vitaminebommetje te noemen. Meer zin in een andere smaakcombi? Er zijn nog meer stamppotgroenten.

Nóg meer tijd besparen? Laat je boodschappen lekker thuisbezorgen.

Makkelijke stamppot met AH stamppotgroente
Nancy van Batenburg voor Culy

Makkelijke stamppot: zo maak je ‘m

Zet een grote pan met kokend water op het vuur. Leg de aardappelen erin met de stamppotgroente erbovenop en leg een deksel op de pan. Laat dit in 15 minuten koken, tot de aardappels gaar zijn.

Rooster de cashewnoten ondertussen in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Schep ze eruit en smelt de boter in de pan. Doe de cashewnoten terug in de pan bij de boter en voeg de sambal toe. Roer door elkaar en laat ongeveer 5 minuten bakken, tot de cashewnoten goudbruin zijn en de sambal aan ze blijft plakken. Laat de sambal-cashewnoten daarna afkoelen in een bakje, zodat ze lekker sticky worden.

Zet een klein pannetje op het vuur en smelt er een klontje boter in. Doe de kerstomaten en de gesneden knoflook erbij, samen met een flinke snuf zout en peper. Leg een deksel op de pan en laat de kerstomaten in 5 minuten poffen. Schud af en toe met de pan om te voorkomen dat de tomaten aan de bodem plakken. Zet het vuur uit als de tomaatjes zacht zijn.

Giet de aardappels en stamppotgroente af in een vergiet (vang eventueel wat kookvocht op). Doe ze terug in de pan en laat ze een paar tellen droogstomen. Stamp de boel daarna zo fijn of zo grof als je lekker vindt.

Maak er een romig geheel van door wat van het kookvocht toe te voegen, of ga voor een scheutje volle melk.

Schep de makkelijke stamppot op een bord. Schep de gepofte kerstomaatjes er bovenop en verdeel de sambal-cashewnoten erover. Strooi er tot slot nog wat zwarte peper overheen.

Zin in een heerlijke herfst? Kijk voor meer lekkere producten en herfstinspiratie op Ah.nl.

Makkelijke stamppot vegetarisch

In samenwerking met Albert Heijn