Culy
Culy Koken & bakken 18 mei 2016

Koken met prei: onze tips en favoriete bereidingen

Aubergine, asperges, tuinbonen en courgette: allemaal groenten die tot onze favorieten behoren en (terecht) regelmatig op ons bord verschijnen. Prei mag er wat ons betreft ook bij, want het is veelzijdig én waanzinnig smaakvol.

Tip: prei is van nature vrij zoet, zeker als je het nog stooft, roostert of bakt. Hierdoor passen zoute ingrediënten als spek, kaas, zwarte olijven en zongedroogde tomaatjes er goed bij.

Restjes verwerken

Prei is een smaakmaker voor sauzen, soepen en stoofpot. Des te meer reden om nooit meer restjes weg te gooien!

Bewaar een druk-en-sluit zakje in de diepvries en doe hierin kontjes en andere restjes van de prei. Zo heb je altijd prei voor de hand als je bijvoorbeeld een bouillon wil trekken of een (groente)soep wil maken.

 

In vinaigrette

Een Franse klassieker die wat ons betreft wat meer bekendheid mag vergaren is gestoofde prei in vinaigrette. Het zurige van de dressing haalt het zoete van de prei prachtig omhoog, waardoor elke hap perfect in balans is.

prei met vinaigrette en bacon
Bron: Nancy Batenburg voor Culy

Naar recept: Prei met vinaigrette en spekreepjes

Uit de oven

Ook is het zalig uit de oven. Ga hierbij voor een niet al te hoge temperatuur (het liefst 180 graden), zodat alles lekker zacht en de randjes niet taai of hard worden.

Snijd de prei in ringen (ideaal voor een ovenschotel, bijvoorbeeld door pasta), halveer in de lengte (lekker om te gratineren, bijvoorbeeld met kaas) of stoof in z’n geheel (gebruik hiervoor het liefst dunne stengels, lekker met een simpele marinade).

Tip: verdeel wat preiringen over een pizza, plaattaart of flammkuchen, serveer ze geroosterd bij een stukje vis of verwerk het door een quiche met zalm!

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Naar recept: Lente quiche met asperges, doperwtjes en prei

Met kaas

We schreven het hierboven al: prei doet het ontzettend goed met kaas, dus doe er je voordeel mee. Dit kan zijn door een ovenschotel, maar ook gebakken in de pan of gegratineerd met een kaassaaus (met als basis béchamel). Top eventueel met spekjes, gerookte zalm of zongedroogde tomaatjes en je weet niet wat je proeft.

Ook lekker: met pesto! Roerbak preiringen en voeg aan het einde pesto toe, eventueel met wat kookvocht van pasta of aardappeltjes.

Aziatisch

Ook in de Aziatische keuken zijn ze dol op prei. Denk bijvoorbeeld aan nasi, bami en roerbakgerechten (lekker met spinazie en knoflook), maar ook gegrild of gestoomd is de groente heerlijk.

Als je het grilt of stoomt is het aan te raden om dunnere preitjes te halen, omdat de structuur wat zachter is.

Soep

Zoals je hebt gemerkt is prei veelzijdig, zo kun je er ook soep mee maken. Stoof de groente in olie met wat knoflook zacht, voeg een paar gekookte aardappels toe, pureer met bouillon en maak af met een scheutje room.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Naar recept: Preisoep met venkel, appel & walnoten

Stamppot

Tot slot een typisch Hollandse manier om prei te bereiden: door stamppot! Roerbak de prei in ringen in de pan of gaar in de oven met een beetje olijfolie. Meng door je puree (eventueel met een spekje) en serveer met een lekker stukje vlees of vis. Yum!

Meer kooktips:

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Koken met prei: onze tips en favoriete bereidingen
Sluiten