Alles over aardperen: notig en een tikkeltje zoet

Culy 16 okt 2016 Inspiratie

Het groezelige uiterlijk van aardperen zorgt er misschien voor dat je ze in de supermarkt snel voorbij loopt. Maar met deze vergeten groente kan je alle kanten op. Neem de volgende keer dat je ze ziet liggen vooral een zak mee naar huis, dan vertellen wij je wat je er allemaal mee kan doen.

Aardpeer wordt ook wel topinamboer genoemd (dan weet je dat ook weer…). Maar aardpeer ligt toch een stuk makkelijker in de mond. De smaak van deze knol is notig en een tikkeltje zoet maar vrij subtiel, en gaat dus samen met veel verschillende dingen. Daar houden we van.

De aardpeer ziet er misschien heel lastig uit om te schillen, maar we hebben goed nieuws voor je: dat hoeft niet! Doordat de schil zo dun is kan je hem gewoon opeten. Wel even goed wassen.

Stock aardpeer

Salade met aardperen

Aardpeer is rauw te eten en daarom een perfecte toevoeging in salades, bijvoorbeeld in deze salade met rucola en Parmezaanse kaas.

Als het buiten wat kouder is, heb je misschien meer behoefte aan een warme salade. Dan is deze salade met bacon en radicchio een hele goede optie.

Stock soep

Soep

Aardperen lenen zich geweldig om soepen mee te maken. Onze favoriet is een romige soep waar ook knolselderij aan wordt toegevoegd.

Zet zachtjes wat ui en knoflook aan in zonnebloemolie en voeg als deze glazig zijn aardpeer en knolselderij toe samen met een wortel en een stengel bleekselderij. Voeg genoeg groentebouillon toe zodat de groenten onder water staan en kook tot alles zacht is.

Pureer het geheel tot een gladde soep en haal hem door een zeef voor extra zijdezacht effect. Voeg room toe en breng op smaak met peper en zout. Lekker met een topping van cantharellen of knapperige bacon.

The season for Jerusalem Artichokes is coming to an end. Make it your business to roast some for dinner this week. #thecateringcompany #jerusalemartichoke #roast

A photo posted by The Catering Company (@thecateringcompanymelbourne) on

Roosteren

Je kan aardperen ook klaarmaken zoals je aardappels zou klaarmaken, door ze heerlijk krokant te roosteren en als bijgerecht te eten.

Om de structuur extra zacht te maken kan je ze even voorkoken, maar dit is niet noodzakelijk. Probeer bijvoorbeeld eens geroosterde aardperen met honing en tijm of deze super knapperige variant met balsamico.

Ook lekker als onderdeel van een schotel met meer groenten, zoals in dit gerecht met bloemkool, broccoli en aardpeer.

Stock aardpeer chips

Borrelen

Als je met de borrel zin hebt in jouw dagelijkse portie aardpeer kan dat ook gewoon. Heb jij bijvoorbeeld wel eens aardpeerhummus gegeten?

Of maak eens deze verrukkelijke hapjes van truffelbrie, honing en aardpeer, of deze zelfgemaakte aardpeerchips.

Reageer op artikel:
Alles over aardperen: notig en een tikkeltje zoet
Sluiten