Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 8 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: mac ‘n cheese met boerenkool

Een iets gezondere mac ‘n cheese dan de normale editie: met lekker veel boerenkool. Niet alleen krijg je zo extra vezels en vitaminen binnen, boerenkool geeft ook een volwassenere smaak aan deze jeugdfavoriet, met een klein bittertje.

Wil je deze mac ‘n cheese nog gezonder maken, ga dan voor volkoren pasta.

Ook leuk: Holy macaroni! Deze hotspot in Londen heeft 6 soorten mac ‘n cheese

Mac 'n cheese met boerenkool
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Mac ‘n cheese met boerenkool

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet een ovenschaal klaar en vet ‘m in met een beetje olijfolie.

Zet een grote pan met kokend water op het vuur. Blancheer de boerenkool in zo’n 30 seconden en schep de groente dan uit de pan, in een vergiet om goed uit te lekken.

Tip! Als je een theelepel baking soda aan het kookwater toevoegt als je groene groenten gaat koken/blancheren, blijven ze extra mooi groen.

Voeg flink wat zout toe aan het kokende water en kook de macaroni net niet al dente. Door de kooktijd in de oven zal de pasta namelijk verder garen. Giet af.

Smelt in een ruime hapjespan de boter met de olijfolie. Zodra de boter schuimt, roer je de bloem erdoorheen met een garde. Blijf twee minuten roeren, tot de geur van versgebakken biscuitjes je tegemoet komt. Dit is de basis voor het maken van een béchamelsaus.

Blijf roeren terwijl je de melk langzaam toevoegt en zorg dat alle klontjes uit het mengsel worden geroerd. Voeg ook wat peper en nootmuskaat toe.

Als je een gladde saus hebt, zet je het vuur uit. Roer dan 375 gram van de geraspte kaas door de saus (de rest gebruiken we straks als topping). Voeg als laatste de boerenkool toe en roer goed door.

Meng de uitgelekte macaroni door de saus (als dit past in de pan, anders kun je beter de saus aan de pan met de pasta toevoegen). Schep alles in de ovenschaal en bestrooi met een laagje panko en de overige geraspte kaas.

Bak de mac ‘n cheese met boerenkool in het midden van de oven tot de bovenkant goudbruin en gesmolten is, in ongeveer 35 tot 40 minuten.

Mac & cheese boerenkool
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy