Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 1 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

De vader van sterrenchef Syrco Bakker maakt de lekkerste sambal (Sambal van Opa Co)

Wij hebben weer een nieuwe verslaving: de Sambal van Opa Co, naar familierecept van sterrenchef Syrco Bakker. Een heerlijke, milde sambal met een authentieke smaak. Sambal van Opa Co heet het goedje: vernoemd naar de maker. Het is namelijk de vader van Syrco (chef van restaurant Pure C** in Cadzand) die deze goddelijke sambal maakt.

Sambal van Opa Co

“Mijn vader komt uit Noord-Holland”, vertelt Syrco ons aan de telefoon. “Mijn moeder heeft Indonesische roots: haar vader komt van Java, haar moeder van Sumatra. Maar mijn vader was vroeger kok en heeft van mijn oma geleerd om Indisch te koken.”

Zo maakt hij graag zijn befaamde Sambal Opa Co – althans, tot voor kort enkel bekend in familie- en vriendenkring. Syrco: “Hij maakt al jaren sambal voor familie en vrienden. Er kwam steeds meer vraag naar. Hij gaf maar af en toe een potje weg.”

Sambal van Opa Co
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Bestellen

Toen we voor het eerst te maken kregen met de coronacrisis in Nederland, spoorde Syrco zijn vader aan om op te schalen. Syrco: “Ik zei tegen hem: maak gewoon en keer een grotere massa. Dan kunnen we nog meer mensen die authentieke smaak laten proeven.”

De sambal verscheen eerst in de LANT box: een initiatief van Syrco om de producten van zijn producenten en leveranciers een podium te geven. Zeventig potjes sambal gingen daarmee de deur uit. Inmiddels kun je de Sambal van Opa Co bestellen via Instagram, door een privé bericht te versturen. Ook zijn de potjes te koop in de shop van het Strandhotel, waarin Pure C huist.

Sambal van Opa Co Syrco Bakker
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Op een boterham met kaas

Syrco gebruikte de sambal al in Pure C in een amuse. Gasten krijgen bij vertrek uit het restaurant ook een klein potje van de sambal mee. Al eet de chef ‘m zelf het állerliefst gewoon op een boterham met kaas. Syrco: “Maar je kunt ‘m ook door de spaghetti bolognese gebruiken, of gewoon met nasi goreng eten. Hij is iets milder dan een super spicy sambal, maar het is wel echt een speciale sambal, er zijn geen consessies gedaan.” Wij vinden ‘m echt te gek: niet loeiheet en lekker fris, door de toevoeging van limoenblad.

Wat zijn de toekomstdromen voor de Sambal van Opa Co? Syrco: “De productie is nu kleinschalig, maar we gaan kijken hoe we dit kunnen opschalen en daarbij de authentieke smaak kunnen behouden. We hopen natuurlijk dat er straks in elke keuken een Sambal van Opa Co te vinden is!”

> Check ook dé nasi goreng met garnalen en paksoi van sterrenchef Syrco Bakker

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.