Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Wat eten we vandaag? 1 jul 2019
Leestijd: 7 minuten

Voor al je kookinspiratie: de lekkerste seizoensgroenten van juli

Een nieuwe maand, een nieuwe reeks groenten. Seizoensgroenten zijn een geweldige manier om je hart voor koken én de natuur te verenigen in de keuken. Met veel culinaire liefde hebben we een kalender met seizoensgroenten gemaakt. Deze keer: de seizoensgroenten van juli.

Koken met seizoensgroenten

Koken met seizoensgroenten is altijd een goed idee. Ten eerste zijn seizoensgroenten simpelweg lekkerder dan groenten die niet in het seizoen geteeld zijn. Dat komt omdat de groenten in optimale omstandigheden zijn geteeld en omdat ze een veel minder lange reis naar ons bord moeten afleggen.

Ten tweede zijn seizoensgroenten een duurzame keuze. Wie bijvoorbeeld ’s winters aardbeien wil kweken, zal daarvoor tropische omstandigheden moeten nabootsen die erg veel (onnodige) warmte-energie kosten.

Tot slot zijn seizoensgroenten een stuk goedkoper omwille van de beperkte energie die nodig is om ze te telen.

Seizoensgroenten juli

Reden genoeg dus, lijkt ons! Voor wie helemaal overtuigd is, hebben we de seizoensgroenten van juli op een rijtje gezet.

Aardappelen

Deze oer-klassieke knollen zijn deze maand volop in het seizoen. Dat zal nog wel een paar maanden zo doorgaan, maar je kunt alvast beginnen met het maken van de perfect gebakken aardappelen of de perfecte aardappelgratin.

Liever wat verfijndere gerechtjes? Probeer dan deze frites met basilicum en Parmezaanse kaas (van de enige echte Sergio Herman, jawel) of deze geweldige kip piri piri schotel met gebakken aardappeltjes en sla.

Bleekselderij

Toffe gerechtjes met bleekselderij gezocht? Hier zijn we weer om je inspiratie aan te leveren. Deze Chinese chow mein now (tjap tjoy met noedels), bijvoorbeeld. Of een good old quinoasalade met granaatappel, bleekselderij en hazelnoot.

Nog ééntje om het af te leren? Ook in deze risotto met spruitjes komt de groenten prima tot z’n recht. Om op een terras te drinken met een glaasje witte wijn – er zijn ergere dingen in het leven.

Bloemkool

Met bloemkool kun je echt heel veel kanten op. Aziatisch, bijvoorbeeld in curry’s (zoals deze spicy bloemkoolcurry met kikkererwten), in de Italiaanse keuken verwerken ze ze in pasta met bloemkool en walnoten en wie het liever op z’n Nederlands houdt, kan gaan voor deze bloemkoolpuree met gebakken paddenstoelen en pastinaak.

En laatst deelden we nog deze kip en bloemkool met mangochutney van de bakplaat. Handig: de allerlekkerste bloemkool koken doe je zo. You’re welcome!

Bosui

Als er één bijgerecht is dat je wil proberen deze maand, is het wel geblakerde bosui (met of zonder spek, allebei heerlijk). Heb je enkele bosuitjes over? Hier zijn 5 leuke manieren om bosuitjes te gebruiken.

Laatst serveerden wij ze nog op een Vietnamese pizza en ter garnering op een octodog (jawel!) en geloof ons: dat wil je proeven.

Octodog: hotdog met octopus

Broccoli

Van harte welkom in het lijstje van seizoensgroenten, broccoli. We zijn blij dat je in seizoen bent, want ein-de-lijk hebben we een excuus om dit broccoli-kaasbrood nog eens te maken.

Ook toppers om je vingers bij af te likken zijn deze broccolicouscous met ceviche van zalm, snelle mac’n cheese met broccoli en deze kip cashew met broccoli.

Beloof ons alleen één ding: gooi de steel van de broccoli’s nooit weg (en dit is waarom).

Doperwten

Met doperwten kan je superlekker koken. Probeer de parelcouscous met doperwten van de Couscousbar of de lentequiche met asperges, doperwtjes en prei (alle drie in het seizoen deze maand!).

Eerder een pasta-lover? Deze pittige pasta met spek en doperwten is to die for.

IJsbergsla

Ijsbergsla leent zich prima ter garnering bij comfort food. Wat dacht je van bij dit kapsalon met zoete aardappelfriet en kip shoarma of bij deze smash burger met bacon, avocado en blauwe kaas?

Wie het liever veggie houdt, kan gaan voor deze vegetarische burgers met aubergine en tzatziki.

Kapsalon met zoete aardappel

Kropsla

Deze supergezonde groente komt helemaal tot zijn recht deze maand. Heerlijk als ondergrond voor deze kruidige couscoussalade met worstjes, avocado en feta of om deze Vietnamese pannenkoeken mee in te pakken.

Wil je sla grillen op de barbecue? Dat kan! Check daarvoor onze do’s en don’ts voor salades op de grill.

Paksoi

Is paksoi jou (nog) onbekend? Hier lees je wat je er zo allemaal mee kan doen. Erg lekker vinden wij ook deze gegrilde paksoi salade met paddenstoelen of deze kip in kokosjasje met babypaksoi.

Prei

Dat prei niet ouderwets hoeft te zijn, weten wij al langer. Prei kan je koken of blakeren (aanrader!), wat je wilt. Lekker in dit verkwikkend preisoepje van venkel, appel en walnoten of in deze romige spaghetti met prei en champignons.

Raap

Deze supergezonde groente is lekker heerlijk in stoofpotjes, met couscous of puree. Daarnaast zijn ze ook rauw heerlijk in een salade (in kleine blokjes) of als vegetarische carpaccio met een frisse dressing. Ook zijn raapstelen perfect om in te maken.

Radicchio

Deze roze sla is niet alleen knapperig lekker, de groente is door haar kleur ook nog eens heerlijk fotogeniek. Kijk nou deze simpele maaltijdsalade met radicchio, nectarines en burrata, al zijn er nog veel meer spannende salade-combinaties mogelijk met deze slasoort.

We hebben trouwens ook een fijne lijst gemaakt met de beste tips voor het maken van de perfecte salade. Handig en makkelijk!

Frisse salade met nectarines en Burrata

Rode bieten

Wil je eens uitpakken bij je vrienden? Maak dan deze geplette (rode) bieten die er stoer uitzien. Ook leuk is deze rode bietentartaar met geitenkaas.

Weten hoe je ze moet bereiden? Bieten koken als een master doe je zo.

Rode kool

Wil je’n echt rock-‘n-roll-gerechtje maken? Probeer dan eens deze rode kool met bier, schnitzels en biermayonaise. Of doe ze in taco’s met kip en avocado, ook heerlijk.

Ook als (bij)gerecht op de barbecue is rode kool geweldig, bijvoorbeeld door ‘m over een blikje bier te schuiven (zoals bij een bierkip). Zoet en lichtjes bitter, precies waar je deze zomer zin in hebt.

Rucola

Als je met dit warme weer zin hebt in een lichte lunch, probeer dan eens deze gezonde wraps met kerrie-bloemkool, hummus en rucola. Of deze supersnelle couscoussalade met rucola, feta en perzik. Of een rucola-spinaziesoepje met doperwtjes en dragon.

En wist je dat je van rucola ook prima pesto kan maken? Bijvoorbeeld in deze pasta met pesta van paranoten en rucola van Ella Woodward.

Gezonde wraps met bloemkool en hummus

Sperziebonen

Sperziebonen (ook wel prinsessenbonen genoemd, en wij begrijpen waarom) zijn verrukkelijk in deze salade met al het beste van de lente.

Geen idee hoe je ze moet koken? Dat hebben we voor de gemakkelijkheid nog even opgesomd in een ware gids om sperziebonen te koken.

Ontbreekt het je aan inspiratie? Check dan deze 5 tips om je sperziebonen superlekker te bereiden eens.

Spinazie

Deze Popeye-groente kunnen we bij Culy inmiddels niet meer missen. Laatst nog tipten we deze spinazie-ricottaballetjes, maar ook met deze ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en gehakt kan je niets misdoen.

Wist je trouwens ook dat je er Japanse chips van kan maken? En voor de Indian lovers is deze saag paneer een echte must-try.

Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan, maar experimenteer vooral zelf met deze gezonde bladgroente.

Spitskool

Doe ons een plezier en maak deze goddelijk gebakken spitskool met beurre-noisette, you won’t regret.

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je nog meer uit deze groente halen? Met deze 3 manieren haal je alles uit de spitskool.

Ook in deze ‘crack’-noodles past de spitskool goed bij de shiitake en de Szechuanpeper.

Gebakken spitskool recept

Uien

Wist je dat je een heerlijk bijgerecht kan maken door uien te poffen op de barbecue? En dat zoete uienjam echt héél lekker is en schijnt te werken tegen liefdesverdriet? Als we je hiermee nog niet konden verbazen, probeer dan dit waanzinnige kaas-uienbrood, want van deze smaakexplosie valt iedereen van zijn stoel.

Venkel

Venkel: either you love it or you hate it. Maar met deze romige venkelsoep met chorizo is de kans toch wel erg groot dat je voorgoed van deze groente zal houden.

Ook in deze couscous met olijven en kikkererwten is venkel een onmisbaar ingrediënt. O ja: venkel bereiden doe je trouwens zo.

Wil je indruk maken op je vrienden? Maak dan eens dit venkelijs, want dat is veel lekkerder dan je ooit had gedacht.

Wortelen

Wortelen klassiek en saai? Helemaal niet. Verras je gasten met dit kleurrijke gerechtje met wortels, vadouvan en parelgort of met deze Indiase dhal met kleurrijke wortels en tofu.

Nog een voorgerecht nodig? Probeer deze snelle wortelsoep met munt en dukkah eens. Extra handig: dit is hoe je wortels het best bereidt.

Seizoensgroenten juli

Et voilà: je kookinspiratie voor de maand juli zit weer helemaal goed! Geheugensteuntje nodig? Print onderstaande afbeelding en hang ‘m op in je keuken.

Seizoensgroenten juli
Nina Oldenburg