Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 9 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Culy Homemade: geroosterde & geplette bieten

Dit is een supertof bijgerecht: geroosterde & geplette bieten. Door ze te roosteren, worden de bietjes heerlijk zoet. Door ze daarna te pletten, krijgen ze iets stoers. Je eet ze dan ook met schil en al!

Het is het leukst als je voor dit recept verschillende soorten bieten te pakken kunt krijgen. Mix rode en gele bieten en als je de beruchte chioggia-biet kunt krijgen, maak je hier al helemaal een plaatje van. Maar de ‘gewone’ rode biet is natuurlijk ook al een showpony eersteklas.

Deze geplette bieten zijn een mooi bijgerecht bij steak. Serveer ze dan op wat yoghurt. Of houd het vegetarisch en serveer ze op een bedje van kruidige couscous of bij romige polenta.

geplette geroosterde biet

Zo maak je deze geroosterde & geplette bieten:

Verwarm de oven voor op 230 graden.

Was de bieten goed, maar laat de schil eraan zitten. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie, leg de bieten erop en hussel ze met de olijfolie en zout.

Rooster de bieten 45 tot 50 minuten in de hete oven. Keer ze halverwege om. Ze zijn goed als ze van binnen zacht zijn (test even of je er makkelijk in prikt met een mesje) en geblakerd aan de buitenkant.

Laat de bieten even afkoelen. Maak ondertussen de dressing. Klop de honing, azijn en twee eetlepels olijfolie door elkaar in een kom. Voeg wat verse tijmblaadjes en zout toe.

Plet de geroosterde bieten daarna met je handpalm of met de zijkant van een slagersmes. Pas op je kleren: het sap uit de bietjes kan opspatten!

Serveer de geplette bieten met de dressing.

geplette bietjes

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.