Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 16 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: geblakerde bosuitjes met spek

Sla een willekeurige boodschappenfolder open rond kerst en ze komen er altijd weer in terug: haricots verts met spek. Lekker, maar die kennen we nou wel. Wij kozen voor een versie 2.0: geblakerde bosuitjes met spek.

Geblakerde bosuitjes zijn al een tijdje favoriet in de culinaire wereld. Chefs wereldwijd roosteren hele bosuien (mét het kontje er nog aan) in een gietijzeren koekenpan. Duurt maar 4 minuutjes, maar het resultaat is overheerlijk.

In een vinaigrette, fijngehakt door de boter, door een salade, bij steak en zelfs op een tosti: je kunt er alle kanten mee op. Zo simpel, maar zó lekker. Het blakeren maakt de bosuitjes zachter, zoeter en minder in-your-face. Zonder hun frisheid te verliezen.

Wij omwikkelen ze met spek (prosciutto in dit geval) voor een heerlijk bijgerecht bij het kerstdiner.

Geblakerde bosuitjes met spek

Geblakerde bosuitjes met spek

Was de bosuitjes goed. Haal eventueel losse blaadjes of velletjes van de bosuitjes af. Laat het kontje eraan zitten, maar snijd eventueel iets van de bovenste uiteinden van de uitjes af; die zijn soms minder mooi.

Pak drie bosuitjes bij elkaar en wikkel er een stukje spek of prosciutto omheen.

Verhit een gietijzeren koekenpan op medium tot hoog vuur. Giet wat olie in de pan en leg het eerste bosje bosuien erin. Waarschijnlijk past dat in eerste instantie niet helemaal in de pan, maar je kunt ‘m heen en weer bewegen. Hang eerst de bovenkant buiten de pan, dan de onderkant, etc. Blijf de bosuitjes bewegen in de pan tot ze zover geslonken zijn dat je ze langs één kant kunt plooien.

Voeg peper en zout toe en haal de bosuitjes uit de pan zodra ze geblakerd zijn; na ongeveer 4 minuten.

Herhaal deze stappen met de andere bosjes lente-ui en serveer ze op een grote schaal. Lekker bij gebraden vlees, zoals bavette met portjus.

Meer bijgerechten voor kerst:

Bosuitjes met spek, als alternatief voor haricot verts met spek

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.