Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 4 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Handig: deze gerechten kun je van tevoren koken en invriezen

Ga je een drukke periode tegemoet? Bespaar jezelf wat tijd in de keuken en vul je vriezer alvast met wat lekkere kost. Met deze waslijst aan gerechten om in te vriezen komt dat helemaal goed.

Het ontdooien kun je het beste een dag van tevoren doen. Haal het gewenste gerecht een dag voordat je het wilt gaan eten uit de diepvries en laat het geduldig ontdooien in de koelkast.

Gerechten om in te vriezen

1. Ovenschotels om in te vriezen

Als je ovenschotel eenmaal is ontdooid, kun je hem beste bereiden op dezelfde manier als waarop je de ovenschotel oorspronkelijk hebt gemaakt. In de oven dus, op dezelfde temperatuur en even lang als in het recept waarop je je hebt gebaseerd.

Ovenschotel met gehaktballen in tomatensaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Pastaschotels om in te vriezen

Voor deze pastaschotels geldt hetzelfde principe. Ontdooi ze een dag van tevoren in de koelkast en zet ze in een voorverwarmde oven op dezelfde temperatuur als in het recept. Bij ovenschotels met kaas zou je eventueel nog wat verse kaas kunnen toevoegen voordat de ontdooide portie de oven ingaat.

Mac 'n cheese met boerenkool
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Pastasauzen om in te vriezen

Bij deze pasta’s kun je het best alleen de saus invriezen. Wanneer je de pastasaus ontdooit, hoef je er alleen nog even pasta bij te koken. Wel zo makkelijk!

Een pot kant-en-klare pastasaus opleuken doe je zo

pasta met heel veel kleine gehaktballetjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Vleesgerechten om in te vriezen

Hieronder een selectie van vleesgerechten die je makkelijk kunt invriezen. Hou ook hier in het achterhoofd dat je ze op dezelfde manier bereidt als in het oorspronkelijke recept. Stoofpotjes in een stoofpan, quiche in de oven. Ook alle andere recepten voor quiche kun je natuurlijk invriezen ontdooien.
Surinaamse bruine bonen met rijst en spekjes | budget weekmenu | wat eten we vandaag | week 33
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

4. Rijstgerechten om in te vriezen

Ook hier geldt weer: verwarm de rijst op dezelfde manier als waarop je ‘m oorspronkelijk hebt bereid. Om meer smaak toe te voegen kun je altijd meer smaakmakers uit het recept toevoegen, zoals een beetje bouillon of parmezaan bij risotto.

Aardappelrisotto met chips
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

5. Soepen om in te vriezen

Bij Culy pimpen we onze soepen graag met toppings voor meer textuur. De soep zelf invriezen kan bijna altijd, maar hou er rekening mee dat je de toppings zoals verse kruiden, nootjes, croutons en roomkazen liever niet mee invriest. Voeg ze liever opnieuw toe na het ontdooien, voor de beste smaak en textuur.

Maissoep met kokosmelk en specerijen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

6. Snacks om in te vriezen

Zelf (frituur)hapjes maken is vaak een tijdrovend karwei. Onze beste tip is dan ook om meteen een grote lading te maken (doe dit samen met iemand en zet een muziekje op…) en een deel in te vriezen. Je hoeft deze trouwens niet eerst te ontdooien voordat je ze opnieuw gaat frituren of bakken. Hou daarvoor dezelfde temperatuur aan, maar frituur of bak ze iets langer dan een exemplaar dat al ontdooid is.

gyoza maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.