Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 23 okt 2022
Leestijd: 1 minuut

Culy Homemade: Turkse rode linzensoep met munt, citroen en pul biber

Warm jezelf op een koude avond aan deze soep en reis in gedachten naar een warm land. De smaakmakers in deze Turkse rode linzensoep zijn munt, citroen en pul biber: een Turkse variant van gedroogde chili. Deze grove chilivlokken zijn mild en hebben iets licht citrus-achtigs.

Je kunt pul biber zeker vinden bij Turkse supermarkten, maar ook online. Vervang ‘m eventueel door piment d’espelette of andere gedroogde chili.

In ieder geval onmisbaar in deze soep is de toevoeging van vers citroensap en verse munt: die tillen ‘m echt naar een hoger niveau en laten de smaken zingen.

Make it vegan!

Deze soep kun je ook goed vegan maken. Vervang de boter dan door olijfolie en gebruik groentebouillon.

Turkse rode linzensoep met munt
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Turkse rode linzensoep

Smelt de boter of olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en bak de ui en wortel ongeveer 5 minuten. Laat de tomatenpuree een minuutje meebakken en voeg de komijn en aleppopeper toe. Laat die ook nog een minuutje bakken.

Voeg dan de rode linzen, blokjes zoete aardappel en bouillon toe. Roer en breng aan de kook. Ze het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de soep 15 minuten zachtjes pruttelen.

Zijn de linzen gaar? Dan kun je de soep pureren. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Houd de soep warm terwijl je in een pannetje een klontje boter verhit (vervang het door olijfolie voor een vegan versie). Wacht tot de boter schuimt en voeg dan de aleppopeper, cayennepeper en nog een snufje komijn toe. Laat ongeveer een minuutje zacht bruisen en haal de pan dan van het vuur.

Dien de soep op met lekker veel citroensap en verse munt eroverheen. Druppel als laatste de aleppopboter (of aleppo-olie) over de soep.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.