Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 30 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Jamie Oliver’s mac ‘n cheese met groente

Meer groente eten wordt ineens wel héél leuk en makkelijk met deze mac ‘n cheese met groente van Jamie Oliver. Denk aan al het goede van een lekkere mac & cheese, maar dan met prei, broccoli en spinazie (en een funky groen kleurtje). De geroosterde amandeltopping geeft lekker veel crunch aan dit gerecht.

We willen allemaal stiekem eigenlijk wel meer groente eten. Goed voor ons én beter voor de planeet. En daarbij zijn groenten ook gewoon waanzinnig lekker.

Jamie Oliver eet zelf drie keer per week volledig plantaardig en heeft al langer een voorliefde voor groente. In zijn nieuwe kookboek VEG zet hij groente volledig in de hoofdrol. Je vindt er alles in van curry’s tot aan dumplings, stoofpotten, pasta’s en spannende salades. Én deze mac ‘n cheese met groente, waarvan we het recept met je mogen delen.

Lees ook: Culy sprak Jamie Oliver over zijn nieuwe boek: VEG!

Jamie Oliver's vegetarische mac 'n cheese met groente

Jamie Oliver’s mac ‘n cheese met groente

Verwarm de oven voor tot 180 °C/gasovenstand 4.

Snijd de prei in de lengte doormidden en was hem goed. Pel de knoflook. Snijd de steel van de broccoli in kleine stukjes en bewaar de roosjes voor later. Doe de gesneden groenten met de boter in een zware braadpan, zet op matig vuur, ris er de tijmblaadjes bij en blijf 15 minuten regelmatig roeren, of tot ze zacht zijn.

Roer er de bloem door, giet er vervolgens langzaam de melk bij en blijf 10 minuten regelmatig roeren, tot de saus gebonden is. Kook de macaroni intussen 5 minuten in een grote pan gezouten kokend water en laat uitlekken.

Rasp de parmezaan en de meeste cheddar bij de saus en meng alles goed. Giet de saus in een blender, doe de spinazie erbij en pureer alles fijn – werk zo nodig in porties. Voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe, roer de saus door de macaroni en de broccoliroosjes, en maak het zo nodig extra smeuïg met een scheutje melk.

Schep de macaroni in een ovenschaal van 25 x 35 cm, rasp er de rest van de cheddar over, strooi er het amandelschaafsel op en zet de schaal 30 minuten in de oven, of tot er een goudbruin korstje op zit. Gebruik in plaats van spinazie ook eens andere verse of diepvries bladgroente, maar verwijder wel de harde steeltjes. Ik strooi er soms ook een laagje broodkruim op om het korstje extra krokant te maken. Heerlijk!

Om het vegetarisch te maken moet je de parmezaan vervangen door vegetarische harde kaas.

Calorieën: 619 kcal, vet: 25,1 g, verz. vet: 12,4 g, eiwit: 29 g, koolhyd.: 75,1 suiker: 12 g, zout: 0,9 g, vezels: 6,4 g

Kies je favo mac ‘n cheese recept:

Jamie's VEG nieuw kookboek

VEG van Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers) is nú te koop voor € 29,99 euro.