Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 1 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gele rijst uit de oven met chorizo, tomaatjes en spinazie

Het principe van het bereiden van rijst uit de oven keken we af bij Ottolenghi. Maar in plaats van de signature touch van de kookgod (lees: granaatappel, munt, feta) over te nemen, bedachten wij onze eigen variatie. Een kruidige saffraanrijst met kerstomaatjes, chorizo en spinazie it is.

Als je eenmaal doorhebt hoe makkelijk het is om rijst in de oven te garen, is de kans groot dat je nooit nog anders wil. Zorgen over overkokende pannen en aangekoekte rijstbodems hoef je je hierbij niet te maken: terwijl de rijst in de oven gaart kan je gewoon lekker met je verstand op nul genieten van een glas wijn.

rijst uit de oven
Bron: WInnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de rijst uit de oven met chorizo, tomaatjes en spinazie

Verwarm de oven voor op 160 graden en zet een braadslede of ovenschaal van 20 bij 30 cm klaar.

Verdeel de cherrytomaten, de stukjes chorizo, de knoflook, sjalot en kaneelstokjes over de braadslede. Sprenkel de olijfolie erover en bestrooi met een 1 theelepel zout en versgemalen zwarte peper. Zet daarna 1 uur in de oven.

Doe ondertussen de rijst in een grote kom samen met een eetlepel water en de saffraan, kurkuma, komijn, ras el hanout, zeezout en kardemom. Knijp er ook de halve sinaasappel in uit en roer door elkaar.

Ondertussen kun je ook de yoghurtdressing maken. Doe daarvoor alle ingrediënten in een kom en roer met een eetlepel.

Haal de ovenschaal uit de oven en verhoog de temperatuur naar 220 graden.

Bedek de inhoud van de kom met de spinazie en strooi vervolgens de rijst gelijkmatig over de groenten (niet roeren!) en strooi daar nog een ½ theelepel zout en versgemalen zwarte peper over.

Overgiet alles met het gekookt water. Dek de braadslede nu zorgvuldig af met aluminiumfolie en zorg dat er geen stoom kan ontsnappen, anders zal de rijst niet goed garen. Gebruik desnoods een paar vellen folie om het geheel beter te bedekken.

Zet opnieuw 25 minuten in de oven.

Haal uit de oven en laat 10 minuten afgedekt staan. Verwijder daarna de folie. Bestrooi de rijst met de fijngehakte koriander en schep dit heel rustig door de rijst en de groenten. Dien op met een lepel van de yoghurtdressing en eventueel nog wat extra korianderblaadjes.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram/Instastories! Tag @culynl en gebruik #culyhomemade. Vinden we leuk.

Meer met rijst?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.