Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 23 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gehaktballetjes uit de oven (mét tomatensaus)

Kun je gehaktballetjes ook in de oven maken, vroegen wij ons af. Het antwoord is: ja, dat kan. En dat is reuze makkelijk. Helemaal handig: je maakt er meteen tomatensaus bij, in diezelfde oven. Een ideaal recept voor doordeweeks.

Gehaktballetjes uit de oven hebben een íéts andere textuur dan wanneer je ze bakt in een pan. Maar dat maakt ze beslist niet minder lekker! Sterker nog: we aten onze vingers erbij op.

Dé truc om ervoor te zorgen dat je mooie gehaktballetjes uit de oven krijgt: een ovenrekje. Zo voorkom je dat de gehaktballen in hun eigen vocht liggen en gaan koken in plaats van bakken. En als je dat rekje ook nog eens bovenop een ovenschaal met tomatensaus positioneert, druipt het braadvocht van de ballen ín de saus. En dat willen we. Voor extra smaak.

Gebruik trouwens naast rundergehakt het liefst ook wat varkensgehakt of half om half. Het vet uit dat vlees maakt de gehaktballetjes extra sappig. Wij gebruikten 250 gram rund en 250 gram half om half.

gehaktballetjes uit de oven
gehaktballen uit de oven

Zo maak je deze gehaktballetjes uit de oven

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de halve gesnipperde ui in de ovenschaal, samen met de twee fijngehakte tenen knoflook. Giet de eetlepel olijfolie eroverheen en voeg een snuf zout toe. Roer even door elkaar en zet de ovenschaal 8 minuten in de oven, tot de uitjes beginnen te bruinen.

Begin ondertussen aan de gehaktballen. Meng in een grote schaal het broodkruim met de ui. Voeg het gehakt toe en de rest van de ingrediënten. Kneed het gehakt goed door tot het een beetje plakkerig is.

Haal als de uitjes klaar zijn de ovenschaal uit de oven. Voeg de tomatenblokjes toe, evenals de bouillon. Breng op smaak met de gedroogde kruiden en zout en peper.

Plaats nu het rekje bovenop de ovenschaal. Rol van het gehakt een stuk of 20 gehaktballen. Ze mogen niet te klein zijn, want dan worden ze te droog. Leg de gehaktballen op het rek en spray er wat van de olijfolie overheen.

Zet de ovenschaal voorzichtig in de oven en laat de gehaktballetjes en de tomatensaus in 20 minuten garen. Check even of de gehaktballen mooi bruin zijn. Wil je ze nog iets bruiner, zet dan de ovengrill nog 2 minuten aan, op de hoogste stand.

Serveer de gehaktballetjes uit de oven met wat verse basilicum en geraspte Parmezaanse kaas. Eet ze zo, of maak er nog wat spaghetti of courgetti bij.

gehaktballen in tomatensaus uit de oven