Redactie
Redactie Diner 25 jan 2013
Leestijd: 2 minuten

Quiche met bacon en gekaramelliseerde uitjes van Sophie Dahl

Dit heerlijke recept voor een quiche met bacon en gekaramelliseerde uitjes van Sophie Dahl komt uit het heerlijke boek Van Seizoen naar Seizoen van Sophie Dahl.

Sophie: “Het recept voor het deeg van deze zalige quiche heb ik van Callie Hope-Moreley. Het is een originele Franse pâte à pâte, (Frans boterdeeg), met dit verschil dat ik het met speltmeel maak. Een quiche hoort wat mij betreft prachtig opgeblazen en trillend uit de oven te komen. Van die saaie, massieve deegklompen met klodders gekookt ei moet ik niks hebben. Mijn quiches zijn wat dat betreft meer een soort Barbara Cartland, zij het niet roze. De bacon zorgt voor de broodnodige stevigheid.”

untitled

Zeef de bloem en het zout in de kom van een keukenmachine. Snijd de boter in kleine blokjes en doe die bij de bloem. Maal de bloem en de boter met de deeghaken tot het de substantie van fijn broodkruim heeft. Voeg met draaiende motor de eidooiers en een paar eetlepels water toe om er een mooi deeg van te maken.

Haal het uit de kom, maak er een bal van, wikkel die in een stuk keukenfolie en leg hem ongeveer een halfuur in de koelkast. Verhit de oven tot 200°C/ 180°C hetelucht/gasoven 6.

Vet een diepe taartvorm van 28 cm in en rol het deeg dun uit. Leg het deeg in de vorm en druk er eventuele luchtbellen uit. Prik er gaatjes in met een vork en bak de bodem 20 minuten blind.

Terwijl het deeg in de oven staat heb je mooi tijd om de uitjes te karamelliseren. Verhit een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem, doe er de uitjes bij en blijf roeren. Doe dit op laag vuur omdat het de bedoeling is dat de uitjes goudbruin worden maar in geen geval zwarte randjes krijgen. Een warmhoudplaatje kan hierbij goed van pas komen.

Als het goed is zijn de uitjes ook na ongeveer 20 minuten klaar. Haal de deegbodem uit de oven en zet hem even opzij. Zet de uitjes ook van het vuur. Verhoog de temperatuur van de oven tot 230°C/210°C hetelucht/gasoven 8.

Laat de boter in een steelpan smelten en roer er de bloem door. Schenk er vervolgens de melk met kleine scheutjes tegelijk bij en blijf continu roeren tot je een mooie dikke roux hebt die zachtjes pruttelt. Doe er na een paar minuten de kaas bij en roer tot die volledig gesmolten is.

Zet de pan van het vuur en roer er de bacon, een snufje mosterdpoeder en de gekaramelliseerde uitjes door.

Klop de eiwitten in een schone kom op tot er stijve punten op blijven staan en spatel ze vervolgens voorzichtig door de roux. Schenk het mengsel in de deegbodem en zet de quiche 25 tot 30 minuten in de hete oven. Serveer hem meteen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.