Basilicumpesto in een handomdraai: gemaakt in 1 minuut
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2011%2F09%2Fpesto4.jpg)
Wie houdt er niet van basilicumpesto? De klassieke variant (Pesto alla Genovese) bestaat uit een eenvoudige combinatie van verse basilicum, pijnboompitten, kaas, knoflook en olijfolie. We vertellen je graag hoe!
Met slechts een paar ingrediënten en een keukenmachine of vijzel is deze pesto klaar voordat je ‘mamma mia’ kunt zeggen.
Pesto kent zijn oorsprong in de Italiaanse regio Ligurië, met Genua als bakermat. De naam “pesto” komt van het Italiaanse werkwoord “pestare“, wat “stampen” betekent. Dat verwijst weer naar de traditionele bereiding in een marmeren vijzel met een houten stamper.
Eeuwenoud recept
Hoewel het basisrecept voor basilicumpesto al eeuwenlang hetzelfde blijft, zijn er kleine variaties afhankelijk van de streek en de beschikbare ingrediënten. In Italië wordt pesto vaak geserveerd met trofie-pasta, een korte, gedraaide pastasoort die de saus goed vasthoudt.
Basilicumpesto is met afstand de bekendste variant, maar er bestaan nog veel meer soorten pesto die per regio en soms zelfs per stad verschillen.
Zo is er bijvoorbeeld pesto rosso, een versie met zongedroogde tomaten, of pesto di rucola, waarin basilicum wordt vervangen door rucola.
Ook noten kunnen worden aangepast: in plaats van pijnboompitten kun je bijvoorbeeld walnoten of amandelen gebruiken voor een iets andere smaak en textuur.
Bereidingswijze basilicumpesto:
- Doe de basilicumblaadjes, pijnboompitten, kaas en knoflook in een vijzel of keukenmachine.
- Maal of pulseer tot een grove pasta.
- Voeg de olijfolie langzaam toe in een dunne straal, terwijl je blijft malen of mengen, tot een smeuïge consistentie ontstaat.
- Breng de basilicumpesto op smaak met een snufje zout en eventueel een beetje citroensap.
Meer pestorecepten:
- Pasta pesto met een twist: pesto Trapanese is je nieuwe favoriet (met tomaat en amandelen)
- Snelle pappardelle met pesto van daslook
- Simpele aardappel-preisoep met mosterdpesto