Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 8 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Surinaamse bruine bonen met rijst en spekjes

Oscar Imanuel-van Vliet (46) daagt Culy-redactrice Winnie Verswijvel (26) uit om Surinaamse bruine bonen met rijst te maken. Het recept is gebaseerd op dat van een oud Surinaams kookboekje, al heeft Oscar er zijn eigen variant op bedacht. Het recept én wat Winnie ervan heeft gebrouwen, vind je hieronder.

Normaal gezien worden Surinaamse bonen met rijst bereid met zoutvlees. Oscar vervangt dit liever door spekjes: een variatie die Winnie graag uittest.

Zo maak je de Surinaamse bruine bonen met rijst en spekjes

Laat de bruine bonen een nacht van tevoren weken.

Kook de bruine bonen de volgende dag volgens de verpakking (ongeveer 40 à 50 minuten) en giet af. Zet even apart.

Bak ondertussen 100 gram spekjes en al het rundvlees in boter of olie bruin, samen met de gesneden ui en de tomaten. Voeg daarna de bruine bonen, de pimentkorrels en het bouillonblokje toe. Roer goed en geef het geheel af en toe een scheutje water.

Laat het geheel op een zacht vuurtje koken totdat het vlees en de bonen zacht zijn. Voeg nu een Madame Jeanette-pepertje, de takjes selderie en een theelepel suiker toe en laat het nog even sudderen. Proef en voeg naar smaak een beetje sambal toe.

Voor de laatste stap:

Verhit in een ander pannetje 4 eetlepels olie en bak hierin nog eens 100 gram spekjes. Voeg dan de gesnipperde ui toe en bak nog even mee. Doe vlak voor het opdienen het gebakken mengsel bij de bruine bonen. Serveer met rijst en eventueel met ingelegde komkommers en sambal.

Surinaamse bonen met rijst en spekjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Aan de slag!

Winnie: “Het recept voor dit gerecht kreeg ik toegestuurd met een foto van een klein, oud Surinaams kookboekje: heel sympathiek. Een paar dagen later zag ik toevallig sterrenchef Joris Bijdendijk een gelijkwaardig gerecht koken op zijn Instagramkanaal. Toen wist ik al: dit wordt lekker.

De bruinen bonen van Valle del Sole vormen het hoofdingrediënt van het gerecht. Die laat ik een nachtje weken, zodat ik ze de dag zelf gewoon maar even hoef te koken.

Zelf peulvruchten weken lijkt misschien een gedoe, maar is het helemaal niet. Bovendien zijn zelf geweekte peulvruchten simpelweg lekkerder. In vergelijking met bonen uit blik hebben deze bonen een veel betere bite, zijn ze minder zout én ik hoef me geen vragen te stellen over het vage vocht in zo’n blikje.

bruine bonen van Valle del Sole
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Het koken van de bonen is trouwens het grootste werk van dit recept, verder is het snel en simpel. Stukjes rundsvlees, tomaat en ui snijden, alles in een pan mikken en lekker laten pruttelen – that’s it.

Wanneer de pan op een laag vuurtje staat te pruttelen, maak ik snel pickles van komkommer en kook ik de rijst. In no time staat er snel en veel eten op tafel: handig als je moet koken voor een groot gezin.

Surinaamse bruine bonen met rijst en spekjes | budget weekmenu | wat eten we vandaag | week 33
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Ik zie al helemaal voor mij hoe ze in Suriname genieten van dit gerecht op een tropisch hete dag. In Nederland is het dan weer ultieme winterkost: de bonen, spekjes en de sambal die ik erbij serveer, geven kracht om de koude te trotseren.

Zo’n pan bonen met spekjes en rijst is perfect troostvoer op donkere dagen. Bedankt voor dit recept, Oscar!

Benieuwd naar Oscars verhaal achter het recept? Dat lees je via deze link!

Meer Surinaamse recepten?

In samenwerking met Valle del Sole

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.