Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 10 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: Indiase biryani met zoete aardappel en getoaste amandel

Indiase biryani met veel groente en getoaste amandel: dat is nog eens een rijstgerecht om ú tegen te zeggen! Voor deze vega biryani gaan een massa aan specerijen en verse kruiden in de pan, waardoor je binnen no time een warm gevoel krijgt.

Maar wacht even, wat is een biryani ook alweer?

Geuren, kleuren en smaken

Een klassieke biryani begint met het aanfruiten van smaakmakers als kardemom, komijn, ui, tomaat, chilipeper, gember, knoflook en koriander (in ghee of zonnebloemolie). Daarna gaat er vlees zoals kip of lamsvlees, vis of – voor een vegetarische versie – groente bij.

Bovenop deze smeuïge basis gaat gekookte rijst: basmati ‘t liefst. Die wordt afgemaakt met andere kruiden, zoals saffraan, garam masala, verse koriander en munt. Soms gaan er nog noten overheen, zoals amandelen of cashewnoten.

Een explosie van geuren, kleuren en smaken dus, die niet volledig is zonder een rits toffe bijgerechten. Deze vega biryani kun je bijvoorbeeld serveren met een pittige mangochutney en een eenvoudig bijgerecht van komkommer, yoghurt en zwarte peper.

vega biryani met zoete aardappel en amandel
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Vega biryani

Begin met het marineren van de groenten. Doe daarvoor de Griekse yoghurt samen met de 1/2 eetlepel kurkuma en 1/2 eetlepel paprikapoeder in een kom en roer goed.

Doe de blokjes zoete aardappel in een diep bord met een beetje water en zet gedurende 1 minuut in de magnetron. Voeg ze daarna samen met de stukjes courgette en de paprika toe aan de kom en laat minstens 20 minuten staan.

Verhit een laagje zonnebloemolie op middelhoog vuur en voeg er de mosterdzaadjes, ui, knoflook, gember, kardemompeulen, komijnzaad en de korianderzaadjes aan toe. Laat kort aanfruiten tot de ui glazig wordt en het mengsel begint te geuren. Zet het vuur desnoods lager als dit te snel gaat.

Voeg nu de tomatenstukjes toe aan het geheel en vervolgens het tomatenconcentraat, de knoflook- en de gemberpasta en de Thaise bird’s eye chilipepers. Roer goed en geef het geheel op laag vuur wat tijd om de smaken goed te laten intrekken.

Voeg er nu de inhoud van de kom met groenten en yoghurt aan toe en roer goed. Laat 5 minuten meebakken en voeg er een scheutje water aan toe. Laat nog een paar minuten meebakken. Kruid af met een snuf zout.

Verwarm een kopje melk en voeg er de saffraan aan toe. Zorg dat de saffraan een beetje oplost.

Verdeel de helft van de rijst over de pan en druk het aan met een lepel. Zet het vuur uit. Voeg de helft van de saffraanmelk, een eetlepel verse munt, een eetlepel verse koriander en een snuf garam masala toe aan het geheel. Verdeel nu de resterende helft van de rijst over de pan. Voeg de andere helft van de saffraanmelk, een tweede snuf garam masala en nog eens een eetlepel verse munt en verse koriander toe aan de pan en roer niet!

Leg het deksel op de pan en laat nog 5 minuten op laag vuur koken. Zet het vuur uit en laat nog 10 minuten afkoelen.

Werk af met een flinke hand getoaste amandel en schep nu de rijst voorzichtig door elkaar.

Serveer de vega biryani met mangochutney, extra getoaste amandel, een schep yoghurt en wat extra koriander.

vega biryani met zoete aardappel en amandel
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer Indiase recepten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.