Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: makkelijke zomerse mac & cheese caprese

Wie zegt dat ovenschotels en pastaschotels alleen voor de winter zijn bestemd? Deze makkelijke mac & cheese caprese is een soort lichte versie van een pastaschotel, die júíst heel geschikt is voor de lente/zomer. Vooral als de tomaten op hun best zijn. Neem er dus gerust ook allerlei bonte, gekleurde kerstomaten voor.

Mac ‘n cheese kun je op tal van manieren maken. Van mac and cheese met bloemkool en broccoli tot aan spannende versies met miso of kimchi (of de favoriete mac ‘n cheese van Rihanna). Deze makkelijke mac & cheese caprese is gebaseerd op een recept uit het heerlijke boek Where cooking begins van Carla Lalli Music. Één van onze favoriete nieuwe kookboeken.

Als deze pasta net uit de oven komt, lijkt ‘ie een beetje droog. Maar vrees niet: de bovenste laag is knapperig en onderin de ovenschaal heeft zich een romige saus verzameld. Superlekker!

Makkelijke mac & cheese met mozzarella

Zo maak je mac & cheese caprese

Verwarm de oven voor op 190 graden en breng in een grote pan ongeveer twee liter water aan de kook. Voeg flink wat zout toe.

Lees ook: Dit is waarom je pastawater net zo zout als de zee moet maken

Kook de pasta, maar verkort de aangegeven kooktijd op de verpakking met 2 tot 3 minuten. Zo voorkom je dat ‘ie papperig wordt in de oven.

Meng ondertussen in een grote kom (en met groot bedoelen we ook groot: alle ingrediënten moeten hier straks samen inpassen) met een garde de ricotta met de room en de basilicum. Breng op smaak met flink wat zout en peper en zet opzij.

Schep de pastaschelpen met een schuimspaan uit het water en doe ze direct in de kom bij de ricotta. Laat de pan pastawater opstaan. Roer de pasta door het ricottamengsel, tot alles is bedekt. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Laat zolang staan, terwijl je de boel af en toe omschept.

Blancheer de tenen knoflook ondertussen in het achtergehouden pastawater, 3 tot 4 minuten. Hak ze daarna fijn op een snijplank en doe ze bij de pasta. Bewaar een kopje van het pastawater.

Scheur de mozzarella in stukjes van 1,5 centimeter. Roer de helft daarvan door de pasta, samen met de tomaten. Giet het kopje pastawater eroverheen om de saus extra romig te maken. Een nadeel van pastaschelpen is dat ze de neiging hebben om in elkaar te schuiven. Verbreek hun kleine pasta-orgie eventueel door ze zoveel mogelijk van elkaar los te halen.

Schep alles nu in een ovenschaal en verdeel de rest van de mozzarella eroverheen.

Bak de pastaschotel in ongeveer 20 minuten goudbruin. Sprenkel er voor het opdienen nog wat olijfolie, gedroogde chili en zout en peper overheen. Maak af met wat achtergehouden blaadjes basilicum.

Makkelijke mac & cheese (pastaschotel voor de lente/zomer)
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer vegetarische pasta recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.