Culy Homemade: vegan samosa’s (voor kerst!)

Nog op zoek naar een feestelijk (vegan) hapje voor kerst? Maak dan deze samosa’s met biet, venkel, sinaasappel en walnoot. Het leuke aan dit recept is dat je de vegan samosa’s de avond te voren al kan maken zodat je ze op de dag zelf alleen maar hoeft af te bakken in de oven. Maak je niet alleen indruk met je goddelijke hapje, maar ook nog eens met je organisatieskills.

Samosa’s zijn driehoekige gebakjes van filodeeg uit de Indiase keuken. Traditioneel worden ze vaak gevuld met een mengsel van aardappelen en erwten. Wij geven er een twist aan door ze met een kruidig mengsel van venkel en biet te vullen. Voor de bite gaan er ook nog eens gehakte walnoten doorheen en voor een friszoete touch persen we er verse sinaasappel bij uit. Lekker!

samosa's
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de vegan samosa’s

Laat de vellen filodeeg 30 minuten op kamertemperatuur ontdooien. Maak ondertussen de vulling. Verhit daarvoor een scheutje olijfolie in een grote pan en bak daarin de venkel, de wortel en de rode biet aan tot je een mals mengsel hebt.

Doe de specerijen erbij en pers het verse sinaasappelsap erover uit. Proef en kruid eventueel nog extra bij naar smaak. Haal van het vuur en laat afkoelen. Meng er op het laatste de fijngehakte walnoten doorheen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak voorzichtig twee vellen filodeeg (samen) van de stapel los en leg in de lengte op een snijplank. Bestrijk de bovenkant van de vellen met wat olijfolie. Snijd de vellen horizontaal in drie gelijke repen.

Maak vervolgens driehoekjes van het filodeeg. Dat is even een handigheidje, maar als je het eenmaal doorhebt, vouw je de pakketjes zó in elkaar. Wij gebruikten deze Youtube-tutorial als handleiding.

Leg de pakketjes op een bakplaat en bak ongeveer 30 minuten af in de oven. Serveer met mangochutney of met wat frisse (plantaardige) yoghurt.

Samosa's met rode biet, venkel en sinaasappel
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer kerstrecepten?

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Culy Homemade: vegan samosa’s (voor kerst!)
Sluiten